L’AMPA de l’Escola Àngel Baixeras, del barri Gòtic, vol aprofitar el projecte de reforma i esponjament dels entorns de la muralla romana per guanyar nous espais compartits amb els veïns. Des de fa dècades els alumnes han de jugar a l’únic pati de l’escola, al terrat de l’edifici. El districte de Ciutat Vella es mostra disposat a incloure les aportacions de l’escola quan s’encari la reforma.

Els alumnes de l’Escola Àngel Baixeras necessiten un pati. Durant l’esbarjo, els nens i nenes surten a jugar al terrat de l’edifici delimitat per la via Laietana, el carrer de Salvador Aulet i el carrer del Sotstinent Navarro. El centre, inaugurat el 1922, es va quedar sense pati als anys 40, quan es va edificar al solar que un particular els cedia.

El Pla Barcino i el projecte Passeig de les muralles han obert una escletxa a les demandes dels pares. En els pròxims mesos, els entorns de la muralla de la ciutat canviaran considerablement. Per tal que llueixi més, s’eliminaran els fossats i se substituiran per un passeig per a vianants amb grans rampes i grades per seure-hi. El projecte afecta un solar del carrer del Sotstinent Navarro, a tocar de l’escola.

L’AMPA del centre veu aquesta transformació com una oportunitat per demanar que aquest solar es dediqui als infants i els veïns. Els pares són conscients que l’opció que aquest espai es converteixi en el nou pati de l’escola queda molt lluny, perquè requeriria tancar-lo. Això sí, demanen que s’obri un procés participatiu sobre el disseny d’aquesta àrea perquè s’hi doni un ús ciutadà i no només turístic. També demanen canvis més petits al voltant del col·legi, com la senyalització de zona escolar i una barana que separi la vorera de l’escola del trànsit de la via Laietana.

[Foto: Rosi Goiogana]

De moment, l’escola i l’AMPA mantenen converses regulars amb el districte de Ciutat Vella. Fins i tot, al març es van reunir amb l’arquitecte Josep Llinàs, que s’encarregarà del projecte Passeig de les muralles. Des de l’Ajuntament, es mostren oberts a fer sessions participatives per escoltar i tenir en compte les aportacions dels veïns i les entitats quan s’hagi de desenvolupar el projecte per a aquest espai.

Paral·lelament, la comunitat educativa ha engegat festes reivindicatives en què fins i tot els més petits expressen com volen que siguin els entorns de l’escola.

[Foto: Sandra Caballero]

L’acció més visible serà la realització d’un mural amb 116 fotos de grans dimensions a la mitjanera del solar del carrer del Sotstinent Navarro. La iniciativa s’emmarcarà en el projecte d’abast mundial Insideout, que promou penjar a l’espai públic imatges de ciutadans per donar veu a les seves reivindicacions. D’aquí a uns mesos, s’hi podran veure els rostres de pares, alumnes, mestres i veïns de l’Escola Àngel Baixeras.

Una reivindicació que ve de llarg

Aquesta no és la primera proposta presentada pels pares de l’Escola Àngel Baixeras per guanyar espai públic per als infants. Fa anys, es va plantejar a l’Ajuntament que els alumnes poguessin utilitzar part del carrer de Salvador Aulet durant l’hora del pati. La idea comportava tancar el pas del carrer durant una estona, motiu pel qual, expliquen, el consistori ho va descartar.