En l’interrogatori, que s’ha allargat unes dues hores i mitja, Rovira només ha respost la fiscalia, el jutge i les defenses. No ha contestat cap pregunta del partit d’ultradreta VOX, que exerceix d’acusació popular, que ha demanat presó incondicional per a Rovira ja que la considera una peça clau en l’organització del referèndum. Finalment però el jutge ha acordat llibertat provisional sota fiança de 60.000 euros, uns diners que pagaran l’ANC i Òmnium Cultural de la Caixa de Solidaritat entre dimecres i dijous. Tot apunta que Llarena ha decretat aquesta mesura cautelar per risc de reiteració delictiva, tot i que aquest dimarts farà pública la interlocutòria amb els arguments i també el termini en què Rovira ha de pagar el dipòsit.

Segons fonts judicials, la secretària general d’ERC ha negat que existeixi el document “Enfocats” que es va trobar a una agenda de l’exnúmero dos de Junqueras, Josep Maria Jové. En aquest sentit, ha dit que el que hi hagués apuntat són “percepcions de Jové”. Sobre la declaració d’independència del 27-O, ha assegurat que va ser “política i sense efectes jurídics”. 

Pascal, sense mesures cautelars

Després de Rovira ha comparegut la coordinadora general del PdeCAT Marta Pascal, que ha declarat durant una hora aproximadament. El jutge Llarena l’ha deixat en llibertat sense mesures cautelars, ja que ni la fiscalia, ni l’advocat de l’Estat ni tampoc VOX que exerceix d’acusació popular no n’han sol·licitat. Segons fonts jurídiques, en la intervenció, Pascal ha assegurat que la declaració el 27-O no tenia un caràcter efectiu sinó “polític”.

A les portes del Suprem, s’hi han concentrat representants de diversos grups polítics, entre els quals el portaveu de JxC, Eduard Pujol, que ha dit que les citacions formen part de “l’enginyeria de la por” de l’Estat. Sergi Sabrià (ERC) ha denunciat que “ens tornem a trobar amb el que és una causa general en contra de tot l’independentisme”, mentre que l’exdiputada de la CUP, Mireia Boya, ha demanat que s’arxivi la causa perquè “no té cap sentit”.

Rovira i Pascal han encetat una nova tanda de compareixences juntament amb Mireia Boya, que va quedar en llibertat sense mesures cautelars. Aquest dimarts serà el torn de l’expresident de la Generalitat Artur Mas i de l’expresidenta de l’Associació de Municipis per a la Independència Neus Lloveras. Dimecres està citada l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, que de moment és a Ginebra, Suïssa, preparant la seva estratègia de defensa i aquest dimarts anunciarà si compareixerà davant Llarena o no.