L’expresident de la Generalitat Artur Mas i l’expresidenta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, declararan dimarts davant del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que instrueix la causa contra l’1-O per rebel·lió, sedició i malversació.

Dimecres està citada Anna Gabriel, a qui es va endarrerir la declaració, per un tema d’agenda, a un dia diferent que la cupaire Mireia Boya. Encara es desconeix si Gabriel compareixerà o no, després que aquest dissabte s’hagi confirmat que l’exdiputada i militant de la CUP s’ha desplaçat a Ginebra per preparar l’estratègia de defensa i contribuir a donar dimensió internacional a la causa. Dimarts està prevista una roda de premsa, en què l’exdiputada donarà a conèixer la seva estratègia.

Integrants del “comitè estratègic per a la independència”?

L’11 de desembre passat, Llarena va demanar a la Guàrdia Civil informació sobre l’1 d’octubre per tal de començar a instruir el cas. Reclamava informació especifica sobre els membres de l’anomenat “comitè estratègic per a la independència” per saber quin paper havien tingut en la declaració de la independència.

La Guàrdia Civil va fer un informe, on els noms de les persones citades a declarar apareixen com a membres d’aquest comitè estratègic i asseguren que van ser copartícips de dissenyar l’estratègia que va conduir a la independència. Per això, Llarena indica que tots ells van idear i conjuminar el procés de ruptura que s’investiga i afirma que hi van tenir un paper destacat.

El jutge basa les imputacions en el document ‘EnfoCATs’ i també en les anotacions trobades a l’agenda personal de Josep Maria Jové, perquè considera que tots els investigats van participar en reunions que es recullen en les seves anotacions. El magistrat Llarena considera que els fets que s’investiguen s’han pogut portar a terme “sota la direcció i coordinació” d’un conjunt de persones entre els quals es trobarien els presidents i portaveus dels grups parlamentaris independentistes del darrer Parlament, així com els presidents i secretaris generals dels partits independentistes i la presidenta de l’AMI.