imatge de neu granulada a Barcelona
El ruixat de calabruix del febrer del 2018 es va produir amb temperatures positives a Barcelona

El febrer sol ser, segons les estadístiques, el tercer o quart mes més sec de tot l’any a Barcelona a causa de la presència habitual de les altes pressions. La precipitació mitjana del període 1981-2010 a l’Observatori Fabra és de 43 litres i, a l’aeroport del Prat, de 35 litres per metre quadrat. Enguany, però,  el segon mes de l’any ha trencat esquemes pel que fa a la pluja, perquè,  de moment, els primers 18 dies han deixat més de doble de la precipitació que seria habitual en tot un mes sencer.

A l’Observatori Fabra, per exemple, n’han recollit 89 litres; al Raval, 77; a la Zona Universitària, 94; a betevé, 95, i a l’aeroport del Prat, fins a 98 litres per metre quadrat.

El fred també ha estat molt notori durant la primera meitat del mes. A l’aeroport del Prat  la temperatura mitjana ha estat de només 8,4 ºC durant els primers 16 dies: 1,5 ºC per sota la de la mitja de tot el mes del període 1981-2010. A l’Observatori Fabra la diferència és encara més gran: 6,2 ºC de temperatura mitjana dels primers 16 dies, respecte als 9,1 ºC de mitjana mensual.

Els mapes del temps preveuen que -després d’uns quants dies d’ambient relativament agradable- el fred tornarà a imposar-se a Barcelona durant el tram final de febrer.

L’arribada d’una massa d’aire freda a tots els nivells, procedent de l’interior del continent, desplomarà a la baixa el termòmetre durant la segona meitat d’aquesta setmana. Les temperatures podrien continuar assenyalant valors inferiors als normals durant el cap de setmana i també al llarg de la setmana que ve, coincidint amb una nova entrada d’aire fred.

Convé tenir present que models meteorològics assenyalen encara certa incertesa en el pronòstic a mitjà termini, tant pel que fa a temperatura i precipitacions. Caldrà anar seguint-ne l’evolució al llarg dels propers dies.