Rovira ha arribat a les portes dels jutjats poc abans de les 11 h i l’han acompanyat alguns militants de partit, com la presidenta del grup municipal a l’Ajuntament, María José Lecha, i la regidora Eulàlia Reguant. En la declaració, només ha contestat al seu advocat i al jutge i s’ha refermat en les declaracions del ple del 8 de setembre en què es va aprovar atorgar cinc Medalles d’Or al Mèrit Cívic a la Guàrdia Urbana, el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona, el Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament, els Mossos d’Esquadra i el Sistema d’Emergències Mèdiques per la “resposta exemplar” en l’atemptat del 17 d’agost a la Rambla. 

Al llarg del plenari, Rovira va acusar els Mossos d’haver “executat extrajudicialment” els terroristes i a la Guàrdia Urbana de ser “el braç executor del racisme institucional” per les seves actuacions contra els manters. La regidora ha retret als Mossos que els autors dels atemptats “no van ser detinguts, sinó abatuts i no van tenir dret a un judici just”. “La pena de mort no és una opció i per tant nosaltres entenem que hi ha d’haver uns protocols”, ha dit Rovira, que també ha demanat que es posi “sobre la taula la necessitat d’un debat obert sobre el model policial, els cossos policials, i el racisme institucional”.

Des dels sindicats policials, l’advocat del CSI-F de la Guàrdia Urbana, José María Fuster, ha qualificat la declaració d'”estranya i surrealista” i ha dit que “parlar dels Mossos d’Esquadra com a executors sense judici, parlar dels que van cometre l’atemptat de Barcelona com a ‘joves’, i parlar de la Guàrdia Urbana com a força repressora del racisme institucional ens sembla d’una gravetat extraordinària”.