Vista la previsió que podien caure precipitacions en forma de neu a la ciutat, l’Ajuntament ha decidit activar en fase d’alerta el Pla d’emergència municipal per neu i gel. Per això els equips d’Ecologia Urbana han preparat tot un dispositiu per escampar sal i retirar neu en cas que agafi.

Durant tot l’hivern, hi ha un total de 105 contenidors de sal repartits per la ciutat. La majoria es troben a la zona alta de la ciutat, a districtes com les Corts, Gràcia, Sarrià – Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris. Cada contenidor, distribuït estratègicament per la ciutat, conté un total de 700 kg de sal. Tots estan a disposició dels veïns en cas que nevi a la ciutat.

Amb l’activació del Pla d’actuació d’emergència municipal per neu i gel, també es té a punt diversos equips per si finalment nevés a la ciutat. Hi ha 24 vehicles equipats amb pala llevaneu i escampador de sal. A més, està tot a punt perquè, si fos necessari, els equips de neteja de la ciutat també puguin escampar sal manualment. L’Àrea d’Ecologia Urbana també té a punt vuit vehicles amb pala llevaneu.

Paral·lelament, s’han reforçat els serveis dels Bombers de Barcelona i la Guàrdia Urbana perquè, en cas que sigui necessari, puguin actuar.

Protecció Civil no preveu afectacions greus per la nevada

El director general de Protecció Civil, Joan Delort, ha destacat en una roda de premsa que la nevada que es preveu serà feble i avisa que, tot i que pot afectar la mobilitat, “no cal patir per afectacions greus”. Delort recomana circular amb més precaució de la normal, però demana que “ningú no pateixi per una gran nevada”. A més, recorda que en cas que nevés no es preveu un gran gruix i, per això, no seria necessari circular amb cadenes. Això sí, recorda que seria important fer-ho amb molta precaució.

L’Ajuntament també ha activat l’operació Fred en fase d’alerta

El consistori també ha anunciat que a partir del vespre activaran la fase d’alerta de l’operació Fred. La decisió l’han presa en previsió que les temperatures puguin baixar per sota els  0º C de matinada. Aquesta actuació s’adreça especialment a persones sense llar que pernocten a la via pública. Tots els que vulguin es podran allotjar en els equipaments municipals oberts durant l’any. També hi ha previst obrir 100 places més per reforçar el servei durant aquesta nit, que es preveu molt freda. 

La fase d’alerta de l’operació Fred suposa el reforç dels equips del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB), que es distribuiran per tota la ciutat amb l’objectiu de detectar les persones que dormen carrer i informar-les de la possibilitat d’allotjar-se en un lloc tancat.