Les patronals Foment del Treball i PIMEC s’han posicionat en contra de la proposta del Govern estatal de baixes automàtiques de tres dies perquè no si no hi ha revisió mèdica “no hi ha cap tipus de cobertura jurídica” per no anar a la feina. En canvi, el Col·legi de Metges defensa la iniciativa de la ministra de Sanitat, Mónica García, d’implementar baixes sense haver d’acudir a un centre d’atenció primària arran de l’augment dels contagis per virus respiratoris de les últimes setmanes.

La patronal de petites i mitjanes empreses considera que les baixes automàtiques afectaran la productivitat del país i generarà baixes injustificades. Ho ha assegurat el secretari general de l’organització, Josep Ginesta, que aposta perquè les farmàcies facin de filtre professional per poder generar baixes laborals i descongestionar els centres sanitaris, tal com es va fer durant un temps per la pandèmia la covid, i així ho ha transmès als departaments de Salut i Treball i també al Ministeri de Sanitat i al de Seguretat Social.

El Col·legi de Metges reclama que es faci de manera permanent

El Col·legi de Metges de Catalunya fa anys que reclama aquesta mesura per desburocratitzar el seu dia a dia. El vicepresident de l’entitat, Jaume Sellarès, assegura que aquestes baixes són una tasca administrativa i no pas una consulta mèdica. De fet, asseguren que les visites mèdiques per baixes de curta durada anuals equivalen a la feina de cent metges que podrien estar atenent pacients. Portugal, Alemanya o Suècia ja apliquen les autobaixes de curta durada, i per això Sellarès lamenta la posició de les patronals. “Estic segur que no se’ls ha explicat bé la mesura. Els empresaris d’altres països ho han acceptat i no hi ha hagut cap problema”, ha conclòs.

La UGT veu “complicada” la mesura

També des dels sindicats s’han sentit veus crítiques amb la forma amb què ha comunicat l’executiu la proposta de les autobaixes. UGT ha recordat que l’aplicació de la mesura seria “complicada”, ja que el sistema funciona a partir de la consulta mèdica inicial. Els representants dels treballadors han lamentat no haver sigut informats del plantejament per part del Govern estatal i han reclamat que es reuneixi una taula de diàleg per abordar-ne els detalls.