L’antic palauet de principis del s. XX que havia acollit el consolat de Dinamarca s’obrirà als barcelonins. El veïnat podrà fer ús de la Casa Canals i Junyer, ubicada al viaducte de Vallcarca, a finals d’any, gràcies a un projecte provisional per convertir-lo en un edifici obert i interrelacionat amb l’entorn que en conservarà la carcassa. Serà un concepte d’espai públic nou, molt ampli i tot obert, en contacte directe amb l’exterior, sense portes ni finestres.

Serà una primera fase per poder tenir el futur casal de barri”
Alberto Lacasta, conseller de Vallcarca i els Penitents
consolat dinamarca

Un equipament cultural en espera del casal

L’antic consolat de Dinamarca ha de ser un casal de barri, però no es durà a terme durant aquest mandat. A Vallcarca hi ha manca d’espais per al veïnat i per això s’ha buscat la manera d’aprofitar l’edifici de manera temporal. Segons explica Alberto Lacasta, conseller de Vallcarca i els Penitents, serà com un equipament cultural, “no pot ser el casal, perquè serà obert, però serà una primera fase per poder tenir el futur casal de barri”.

L’obra més important serà la reforma de la coberta

Aquests dies han començat les obres, que no són visibles des de fora. S’està fent el buidat interior, enderrocant els forjats i properament es farà l’actuació més important d’aquesta fase dels treballs: la reforma de la coberta. Segons Raquel Bellera, arquitecta del districte de Gràcia, és de fusta i “no s’ajusta a la normativa contra incendis ni tampoc té aïllament, però se’n mantindrà la imatge singular, de pissarra negra”.

L’actuació més important serà a la coberta, que no s’ajusta a la normativa, però se’n mantindrà la imatge singular”
Raquel Bellera, arquitecta del districte de Gràcia

A més de conservar la coberta i estructura de l’edifici, també es mantindrà part del paviment de terres hidràulics. Altres elements que es mantindran de cara al futur casal són les finestres i algun element del mobiliari que s’ha volgut preservar. També es restauraran els vitralls per part de patrimoni.

S’obrirà un carrer nou que millorarà la comunicació entre Vallcarca i el Coll

Aquesta primera fase de les obres acabarà a l’agost i la segona fase consistirà en la urbanització dels jardins. També s’enderrocarà l’edifici annex per reconvertir-lo en una guingueta, que servirà per dinamitzar l’espai. I anirà a terra el mur del jardí, creant un nou carrer que unirà el carrer de Gustavo Bécquer amb el viaducte de Vallcarca i durant el dia i de nit quedarà tancat. D’aquesta manera es millorarà la comunicació entre Vallcarca i el Coll i connectarà l’espai amb el Centre Cívic Can Carol, també recuperat per al veïnat.

Dos elements que s’enderrocaran properament de la Casa Canals i Junyer: l’edifici annex sense valor patrimonial i el mur del jardí

Està previst que a finals d’any hagin acabat les obres i ara s’està començant a treballar per definir-ne la gestió i els usos, tot i que tot apunta que seran de tipus cultural. El palauet, que data del 1900, és propietat de la Diputació de Barcelona des de finals dels anys 70 i cedit a l’Ajuntament perquè en faci ús després de la lluita veïnal. La casa porta els cognoms de la pedagoga Dolors Canals i el pintor Joan Junyer, que n’eren els antics propietaris.