L’Escola Àgora i l’Ateneu de Fabricació del Parc Tecnològic han fet una aliança educativa que ja ha donat els primers fruits. Aquests dos equipaments, ubicats a la Guineueta, estan un al davant de l’altre i això facilita que els alumnes a partir de tercer de primària puguin fer ús de les instal·lacions de l’ateneu i incorporar la impressió 3D com a assignatura lectiva. L’escola i l’ateneu van començar a col·laborar des del principi, encara que el confinament i la pandèmia han fet que fins a aquest curs no hagin pogut produir res material.

Aliança amb fruits: impressions en 3D

El curs passat, la coordinadora del Parc Tecnològic va visitar els alumnes per introduir-los en la tecnologia d’impressions 3D i les possibilitats que ofereix. Finalment van buscar una necessitat comunitària a cobrir i van triar una mena de caixa per deixar les sabates quan fan educació física o endreçar altres coses. Van dissenyar com la volien fer.

Aquesta caixa és el primer fruit material de l’aliança dels dos equipaments

Els alumnes que han participat en el disseny expliquen satisfets aquesta experiència, que els ha servit per aprendre a detectar una mancança col·lectiva a la qual han donat resposta. “Hem utilitzat diferents programes com el Tinkercat i Tinkerspace que feia vinil, o talladora làser, i impressió 3D”, explica el Marcos Manotas, un dels alumnes participants. “Pots fer moltíssimes coses amb la tecnologia 3D que són molt útils”, afegeix l’Adrine Aghabeqyan, una altra alumna de l’Escola Àgora.

Mai no havia vist una màquina així. Ha sigut molt rara l’experiència, però m’ha agradat molt
Adrine Aghabeqyan, alumna de l’Escola Àgora

Sinergies entre equipaments

L’Ateneu de Fabricació del Parc Tecnològic va obrir el 2019. Des del principi van col·laborar amb l’Escola Àgora, però fins ara no havien pogut materialitzar cap projecte a causa de la pandèmia. La sinergia entre els dos equipaments ha fet que les famílies també hagin descobert les possibilitats d’aquestes noves tecnologies i les incloguin en els seus projectes.

Els llums que l’AFA de l’Escola Àgora va imprimir a l’ateneu de fabricació

Així, des de l’AFA Àgora van poder dissenyar i imprimir uns fanalets per al campament reial i la cavalcada de Reis de Nou Barris. “Ens ha suposat poder-ho fer, i gaudir del procés, perquè realment han estat els nens qui ens han ensenyat a utilitzar les màquines, a muntar-los, a utilitzar els programes”, explica la Berta Barreda. Aquesta experiència, segons la Clara Borràs, coordinadora de l’Ateneu de Fabricació del Parc Tecnològic, no és l’única: “Cada vegada hi ha més famílies que s’atreveixen a venir, que venen les mares a fer projectes, o fins i tot l’AFA, perquè els fills i filles els parlen sobre l’ateneu”.

Cada vegada hi ha més famílies que s’atreveixen a venir; venen les mares a fer projectes, o fins i tot, l’AFA
Clara Borràs, Ateneu de Fabricació del Parc Tecnològic

Nou projecte: un capgròs inclusiu

Des de l’Escola Àgora es valora molt positivament aquesta col·laboració i asseguren que els beneficis són molt grans per a l’alumnat. “És una cosa que a l’escola és difícil de treballar perquè no tenim aquests recursos —explica Xavi Nacenta, de l’escola—. És donar accés als alumnes a aquests recursos, que si no vinguessin al Parc Tecnològic no podrien conèixer ni veure”.

Ara, escola i ateneu de fabricació pugen de nivell i afronten un projecte més ambiciós: construir un capgròs inclusiu per fer companyia a la gegantona de l’Àgora.

Primers dissenys del proper projecte: un capgròs inclusiu