Després dels talls de trànsit en diversos accessos a Barcelona aquest dimecres, a primera hora del matí, a partir de les 12 del migdia hi ha hagut concentracions a diferents punts de la ciutat. S’han fet coincidint amb la vaga general parcial convocada per la IAC i la CGT que reclama la fi del genocidi a Palestina i denuncia l’empobriment de la classe treballadora.

Concentració de professionals de la comunicació

Una de les mobilitzacions ha estat a la plaça de Sant Jaume, on els professionals la informació, com ara periodistes, càmeres i fotògrafs, convocats per Comunicadores Feministes, han denunciat que almenys 116 col·legues han estat assassinats des del 7 d’octubre a la Franja de Gaza. “Els periodistes que viuen a Gaza són els únics que poden informar de la situació, ja que Israel no permet l’entrada de la premsa internacional i està sotmetent a un silenci absolut tot el que està passant a la Franja”, han assegurat en un comunicat.

En la concentració s’han alçat 116 cartells amb els noms dels professionals assassinats i ha intervingut el periodista palestí Mutah Ahmed i s’ha escoltat un missatge des de Gaza d’Abu Salim, responsable de seguretat del Sindicat de Periodistes Palestins. A més de professionals de la informació i altres sectors, a la protesta hi ha participat els secretaris generals de CCOO, Javier Pacheco, de l’UGT, Camil Ros, de l’Intersindical, Assumpta Barbens, i de la CGT. També hi ha assistit l’exalcaldessa de Barcelona i líder dels comuns a l’Ajuntament, Ada Colau.

Talls de trànsit i protestes de 12 a 14 h

Una altra de les accions ha estat a la Gran Via a l’altura del carrer de Girona, on s’ha tallat el trànsit. També hi ha hagut concentracions a les plaça d’Urquinaona, a la plaça dels Àngels, a la plaça de la Vila de Gràcia, a la de Maragall i a la dels Països Catalans.

Amb aquestes accions, els manifestants han volgut mostrar el seu rebuig als atacs d’Israel sobre Gaza que van començar ara fa quatre mesos, el 7 d’octubre. “Si no volen aturar el genocidi a Gaza, nosaltres aturem el món“, ha assegurat Shaif Abukeshek, membre de la Comunitat Palestina i del sindicat IAC.

Convocatòria de més de 170 entitats

Es tracta d’una jornada de mobilitzacions a la qual s’han adherit més de 170 entitats, entre les quals hi ha la plataforma Prou Complicitat i la Comunitat Palestina de Catalunya, però també el Sindicat de Llogateres, Lafede.org, el sindicat del sector educatiu USTEC, els sindicats Confederació General del Treball de Catalunya (CGT) i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), que també han convocat aturades laborals parcials entre les 12 h i les 14 h. Iolanda Segura, portaveu de la USTEC, ha declarat que calen menys inversions en armament i més en educació i ha expressat la seva solidaritat amb la població de Gaza, especialment amb els infants que pateixen els atacs d’Israel.

Manifestació al parc del Clot

Les manifestacions han continuat a la tarda, al parc del Clot. A les 18 h s’ha fet una concentració per demanar, una vegada més, l’alto el foc a Gaza i la pau al territori palestí, en la que s’han aplegat unes 2000 persones.

Els convocants han denunciat que “Europa és responsable i còmplice de la situació a Gaza” i que no es tracta d’una guerra “si no d’un genocidi”.