La manca de personal mèdic al CAP Roquetes ha arribat al límit, segons denuncien usuaris i professionals del sector. El sindicat Metges de Catalunya assenyala aquest centre com un dels més afectats per la manca de substituts especialistes en medicina familiar i comunitària. Asseguren que el CAP Roquetes es veu “ofegat” per aquesta manca de reforços.

Expliquen que, amb una població de referència de més de 18.000 habitants, a l’equip d’atenció primària d’aquest centre li corresponen 14 places estructurals. A hores d’ara, denuncien que a causa sis baixes de llarga durada i un professional de vacances, el CAP només té cobertes set de les 14 places. Un fet que implica que cada facultatiu ha d’atendre una mitjana de 2.000 pacients.

El personal facultatiu es troba “al límit”

Les absències a la plantilla es cobreixen, segons el sindicat, amb el “sobreesforç continuat” dels professionals, que han de doblar torns, l’atenció urgent i les guàrdies. Recorden també que l’elevada complexitat social i sanitària del centre se sumen a les dures condicions laborals. Això provoca que la permanència del personal eventual sigui “molt dificultosa”. Denuncien que els facultatius es troben “al límit de les seves possibilitats i de la seva salut física i mental”.

Segons la doctora Sílvia Membrilla, secretària de coordinació de Metges de Catalunya, és probable que cada professional estigui carregant “entre 500 i 700 pacients més”. “Això fa emmalaltir físicament i psíquicament”, ha assegurat Sílvia Membrilla.

Usuaris denuncien llistes d’espera d’un mes

La manca de personal al CAP afecta de ple els usuaris. Segons expliquen des de l’AV de Roquetes les llistes d’espera per ser atesos és d’un mes. Juanjo Martos, d’aquesta entitat, denuncia que s’estan fent “pegats i infermeria està saturada”. Des de la vocalia de salut de l’AV de Roquetes, Puri Cea diu que els metges estan “amb la moral baixa”.

Ja fa temps que les entitats en defensa de la salut i els usuaris d’aquest centre denuncien l’impacte negatiu de les retallades en l’atenció primària. De fet, aquest dimecres al matí, veïns i usuaris del centre han repartit informació sobre la sobresaturació que, segons diuen, pateix aquest CAP des de fa temps.

Des del sindicat de metges s’alerta que la situació de col·lapse que denuncien es pot agreujar a partir de juliol, quan es preveu una jubilació més a la plantilla de metges de família. Les entitats han iniciat aquest dimecres una nova campanya per informar els usuaris i iniciar noves mobilitzacions en defensa de l’equip d’atenció primària del CAP.

El Departament de Salut assegura que es tracta d’una “situació excepcional”

Des del Departament de Salut s’informa que “la situació del CAP Roquetes-Canteres és excepcional” i que s’ha gestionat des del primer moment per tal de “garantir l’atenció a la ciutadania”. Expliquen que han destinat tres metges provinents d’altres equips d’atenció primària (EAP) per donar suport en jornada complementària i “cobrir així les necessitats que hi ha a l’equip d’atenció primària del CAP Roquetes – Canteres”. A més, diuen que es compta amb un contingent especial “de metge i conductor per poder cobrir les visites fora del centre, el que es coneix com a atenció domiciliària, fet que permet alliberar d’aquesta tasca als metges de l’equip perquè puguin atendre les visites al mateix centre”. D’altra banda, informen que està en marxa un procés de selecció per contractar més personal.