La manifestació de Barcelona contra els bombardejos a Gaza ha aplegat 3.500 de persones, segons la Guàrdia Urbana, i prop de 10.000 segons els organitzadors. La marxa per reclamar al Govern espanyol la fi de les relacions amb Israel i aturar el comerç d’armes amb aquest país ha arrencat poc després de les 17 h dels Jardinets de Gràcia i s’ha repetit de forma simultània en una vuitantena de ciutats espanyoles. Es tracta de la quarta mobilització d’abast estatal que s’ha convocat des que va esclatar la guerra a Gaza.

Crítiques a la passivitat d’Occident

Salah Jamal, membre de la Comunitat Palestina de Catalunya, ha denunciat el poder de veto dels Estats Units al Consell de Seguretat de l’ONU, en referència a la negativa dels nord-americans a reconèixer Palestina com a membre de ple dret. Per la seva banda, Laurent Cohen, de Junts, Associació Catalana de Jueus i Palestins, ha declarat que països com el Regne Unit, França o Alemanya “no fan res per evitar el genocidi” i fa una crida a desmuntar el que anomena “colonialisme militar israelià”, en referència a l’operació militar a Gaza.

Un mosaic humà amb la bandera de Palestina

Al final de la protesta, centenars de persones han fet un gran mosaic humà amb la bandera de Palestina a la plaça de Catalunya. Els manifestants, vestits amb impermeables de colors, han format una gran figura de 50×25 metres.

Les missions humanitàries

Gairebé mig any després de l’inici del conflicte bèl·lic, la població s’ha quedat pràcticament sense aigua, menjar i material mèdic. Per pal·liar aquestes mancances, a mitjans de març un vaixell d’Open Arms va salpar cap a Gaza amb 200 tones d’aliments, una missió que va quedar suspesa després de l’atac “devastador” d’Israel contra World Central Kitchen i la mort de set cooperants.

Precisament, aquest dijous una altra missió sortirà de Turquia amb un carregament de 5.500 tones d’ajuda humanitària. A la Flota de la Llibertat hi viatgen un miler d’activistes i també l’exalcaldessa Ada Colau.