Segons la Guàrdia Urbana, 35.000 persones han respost a la crida de la plataforma Som Escola i s’han manifestat aquest dissabte, 18 de desembre, al passeig de Lluís Companys, per defensar i reivindicar el català com a llengua vehicular de l’ensenyament. La mobilització és la resposta a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que imposa un 25 % de castellà obligatori a les aules catalanes.

Manifestació Som Escola

La marxa ha sortit a les 11.30 h des de la plaça de Tetuan. A la capçalera s’hi ha pogut veure representació de més de 50 entitats que conformen la plataforma unitària Som Escola. La marea verda a favor de l’escola en català ha començat a desfilar pel passeig de Sant Joan per arribar a l’Arc de Triomf, on hi ha hagut un acte reivindicatiu, amb música, activitats i un espai infantil amb jocs, així com les actuacions de Joan Dausà, Suu i Meritxell Neddermann, entre d’altres.

“Ara i sempre, l’escola en català”

La manifestació multitudinària, que ha anat desfilant pel passeig de Sant Joan, ha reivindicat amb força el lema de la mobilització: “Ara i sempre, l’escola en català”. A l’arribada a l’Arc de Triomf, els manifestants han aixecat les mans verdes, símbol de la mobilització Som Escola, perquè el mitjans gràfics poguessin captar la instantània.

Manifestació Som Escola

A la capçalera, representants de Som Escola, dels sindicats i de diverses entitats vinculades a la llengua, com Jordi Cuixart o Elisenda Paluzie, han estat els encarregats de portar la pancarta on s’hi llegia el mateix lema. Bona part dels partits polítics i del govern s’han manifestat en segona línia. “Els que volen tombar el model d’immersió lingüística no volen menys català a les escoles, volen menys català a tot arreu. Demanem respecte a l’escola catalana i a la llengua catalana”, ha declarat la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

Al voltant de l’escenari, situat al passeig de Lluís Companys, centenars de persones han donat suport a la marxa, tot esperant que comencessin les actuacions musicals. Joan Dausà ha estat el primer a pujar a l’escenari i, posteriorment, la plataforma Som Escola ha llegit el manifest. “Sortim al carrer perquè hem constatat que la situació del català és crítica”, han afirmat.

Manifestació Som Escola

El president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha recordat que “l’escola està immersa en la societat”. Ha demanat, per tant, que més enllà de l’escola, els infants han de sentir que el català “és una llengua útil”. “En segons quins entorns, això no passa. En entorns com l’audiovisual, els youtubers, referents culturals o les activitats extraescolars, s’han de reforçar. Necessitem un pla integral de país quant a la llengua”, ha declarat.

L’acte, festiu, ha acabat amb l’actuació de Meritxell Neddermann.

Un missatge clar i contundent en defensa del català

A les 11 h del matí també ha arrencat una columna reivindicativa a la cruïlla del passeig de Sant Joan amb el carrer de València sota el lema “Pel futur del català i de l’escola catalana, independència!”, organitzada per l’Assemblea i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL).

La columna ha complementat el to més transversal i lúdic de la concentració de Som Escola. Abans que comencés la marxa, a les 10.45 h, s’hi ha fet un acte polític breu amb la intervenció de membres de l’Assemblea Nacional Catalana, la CAL, i altres representants de la comunitat educativa. La CAL afirma que el model d’immersió lingüística “era un dels consensos del país”, i lamenta que aquest acord, però, no ha suposat cap impediment per a l’Estat espanyol per passar-hi per sobre. Per aquest motiu, l’assemblea exigeix al govern de la Generalitat que doni suport a les escoles davant les sentències judicials i, a més, “apliqui la immersió a tota l’educació obligatòria, posant fi a la deixadesa en la seva aplicació els darrers anys”.