Dos instituts participaran el proper trimestre a la prova pilot ‘Què t’hi jugues?‘. Una activitat que desenvoluparan a classe l’alumnat de 3rt i 4t d’ESO amb l’objectiu de prevenir les addiccions als videojocs i als jocs d’aposta en línia entre els adolescents. Els materials reflexionen sobre el temps que els joves dediquen a jugar, els estereotips i els valors que poden transmetre els vídeojocs. “No es tracta de demonitzar ni molt menys l´ús de videojocs que, de fet, també fem servir en l’àmbit de salut” aclareix Susana Jiménez, coordinadora de la Unitat de Joc Patològic de l’Hospital Universitari de Bellvitge i investigadora de l’IDIBELL, “el que volem és treballar l’anàlisi crítica des de la perspectiva dels alumnes”, afegeix.

El risc de desenvolupar addicions s’ha multiplicat

Els estudis recents indiquen que el 82 % dels estudiants entre 14 i 18 anys juguen a videojocs. Com més joves són més freqüent és l’ús. Des de la Unitat de Joc Patològic i Altres Addiccions de l’Hospital de Bellvitge els casos de joves entre 16 i 21 anys atesos s’han multiplicat per cinc en els darrers 15 anys. Durant la prova pilot, els investigadors estudiaran els hàbits de joc social, problemàtic i patològic, així com l’ús de videojocs en els adolescents, amb l’objectiu d’avaluar l’eficàcia de la unitat didàctica. Tant els docents com els alumnes i les famílies rebran suport dels experts del Consell de l’Audiovisual de Catalunya i de l’hospital de Bellvitge.

Una anàlisi crítica dels videojocs

El material didàctic es pot descarregar al web del programa eduCAC i està integrat per 15 activitats didàctiques. A la part dedicada als videojocs els adolescents reflexionen sobre els hàbits que tenen; si juguen, a quins jocs, quantes hores, com se senten quan juguen o si segueixen directes de Twitch. També reflexionen sobre els valors que transmeten els jocs i sobre els estereotips de gènere. A més, la unitat ofereix recursos com ara testimonis de persones que han desenvolupat algun tipus d’addicció als videojocs.

Barcelona intervé als instituts per frenar les addiccions dels adolescents als jocs d’apostes

Reflexionar sobre el negoci de les apostes en línia

A les sessions dedicades als jocs d’atzar i les apostes en línia, els adolescents es reflexiona sobre el negoci que hi ha darrere tot això i s’analitzen els valors que transmeten els experts en apostes en internet i si aquests fan publicitat encoberta. També es fa un repàs sobre les polítiques d’accés a les webs d’apostes i la normativa per jugar.