grua bombers edifici esfondrat
Foto: Jordi Pujolar (ACN)

(ACN)  L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha apuntat mancances estructurals a la teulada com a principal hipòtesi de l’esfondrament de l’edifici situat al número 9 del carrer Canigó. En una atenció als mitjans, ha dit que el possible motiu és la “manca de qualitat i d’alguns materials del sostre”. Segons ha pogut saber l’ACN, es tractaria de la falta d’elements al forjat de la teulada que tindrien la funció de suportar la càrrega. Ha reiterat, però, que s’havia passat la inspecció tècnica al gener.

L’Ajuntament estudiarà altres edificis de la mateixa promoció

Davant d’això, Albiol ha expressat la seva preocupació per si hi ha altres edificis que pertanyen a la mateixa promoció que el que s’ha esfondrat i que es poden trobar en la mateixa situació. Per això ha insistit que “s’hauria d’estudiar”. Albiol però ha volgut ser prudent perquè “no hi ha constància en aquests moments que s’hagi de prendre cap mesura més enllà de la finca afectada”, i ha afegit que no vol “alarmar ningú”.

Assessorament i atenció legal als afectats

L’alcalde signarà aquest dimecres un decret d’emergència per tal de poder portar a terme totes les accions necessàries per atendre tant els familiars de les víctimes com les persones que s’han quedat sense habitatge. Per exemple, hi haurà l’assessorament jurídic per evitar que les companyies d’assegurances s’aprofitin de la situació, segons ha alertat l’alcalde. Per això, es contractarà un servei específic d’assessorament temporal a disposició dels afectats.

L’ajuntament ha d’acabar d’estudiar quines són les mesures que fan falta, també atenent a quina ha estat la causa de l’esfondrament, i serà llavors quan determini totes les accions a emprendre i si és necessari posar-se en contacte amb altres administracions i adoptar mesures econòmiques concretes.

Finalitza l’aixecament dels cadàvers

L’aixecament dels dos cadàvers que faltaven ha finalitzat el migdia d’aquest dimecres per part de la magistrada titular del Jutjat d’Instrucció 1 de Badalona, en funcions de guàrdia, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Els tres cossos —el primer ja s’havia aixecat a primera hora del matí— queden ara a disposició de l’Institut de Medicina Legal i sota custòdia dels Mossos d’Esquadra.

Tant l’alcalde com la cap de guàrdia de Bombers, Mari Muñoz, han indicat que, a falta de confirmació oficial, els tres cossos pertanyerien als tres ciutadans que no es van poder localitzar aquest dimarts. Així, una de les víctimes és una dona que vivia a Badalona amb dues filles menors i sense més xarxa familiar a l’estat, un noi que acabava de ser pare i una dona de 59 anys treballadora de l’ONCE.

Muñoz ha explicat que, tot i que fins que no finalitzin el desenrunament no es pot descartar oficialment, no treballen amb la hipòtesi que hi puguin haver més víctimes mortals. Un cop desenrunat, està previst que els bombers acompanyin els veïns del bloc a recollir les seves pertinences.