El major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha fet una defensa aferrissada de l’actuació del cos durant la gestió del procés sobiranista i el referèndum. En el segon dia de judici, el fiscal Miguel Ángel Carballo li ha fet un interrogatori molt minuciós i detallat sobre els informes i atestats dels Mossos, els correus del major i les comunicacions que va tenir amb els comandaments, l’excúpula d’Interior i amb els responsables judicials i policials de la resta de cossos.
El major ha defensat que els Mossos van complir amb “el dispositiu conjunt” acordat amb el coronel Pérez de los Cobos, juntament amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. “No ens inventem res”, ha dit. Sobre la presència d’un binomi -una parella d’agents- a cada col·legi, el major ha reconegut que abans ja es va adonar que “no n’hauria prou” però ha remarcat que no tenien prou efectius. “Que no es pugui no vol dir que no es vulgui”, ha dit al fiscal i ha replicat: “Se’m pot acusar de tot, però ni entre els tres cossos podíem parar 2,3 milions de persones”.
Motivacions ideològiques dels agents
En aquesta línia, el major ha admès que una part dels agents de l’1-O podrien haver actuat per “motivacions ideològiques” perquè van fer “menys del que tocava fer”. Ha dit que és una qüestió que havia d’assumir però alhora ha assegurat que “amb caràcter general els Mossos ho van fer bé i no es van dedicar a cap cosa estranya”.
“Tristesa enorme” per la investigació
Durant l’interrogatori, el fiscal li ha preguntat sobre si va fer afirmacions com ara que “amb una desena de vídeos poc rigorosos, des de la Guàrdia Civil o la fiscalia construeixen un delicte de sedició”. El major ho ha reconegut i ho ha justificat així: “Imputat per un delicte de sedició per fer la meva feina el millor que vaig poder amb els meus companys. Em provoca una tristesa enorme”. Ha afegit que ell i el cos dels Mossos han estat “injustament tractats” i que ho pensàvem més comandaments.
El pla per detenir Puigdemont si hi havia DUI
Al final de l’interrogatori, el fiscal li ha preguntat sobre el pla dissenyat pels Mossos per detenir Puigdemont i el govern català si declaraven la independència. Trapero ha dit que ho considerava “una barbaritat”, però igualment va encarregar-lo al comissari Ferran López.
El fiscal ha insistit en saber perquè no va explicar aquest pla fins que va declarar al Tribunal Suprem com a testimoni. Li ha retret perquè no va oferir-li al president del TSJC i el major li ha dit que “personalment pensava que no passaria”. Ha remarcat, a més, que el correu que va enviar a López fent-li l’encàrrec igualment ja formava part de la causa a l’Audiència Nacional.
Informació per controlar les duanes
Al principi de la sessió, el fiscal li ha preguntat també sobre una reunió al Departament d’Economia i Trapero ha explicat que el govern els va demanar informació per aconseguir el control de les duanes, l’accés a una base de dades sobre els hotels per saber si pagaven els impostos o no i sobre les investigacions obertes per frau i blanqueig de capital. Trapero ha dit que li va semblar “una barbaritat” i que es va rebutjar totes les peticions.
En aquesta línia, en la declaració, el major ha explicat que els Mossos van assistir a aquestes reunions a petició de l’exsecretari general d’Interior Cèsar Puig –a qui la fiscalia també demana 11 anys de presó per rebel·lió-. El major ha relatat que, dies després de les trobades amb responsables d’Economia del govern, Puig es va disculpar en saber el motiu de la trobada amb la policia.