El Centre de Resolució Alternativa de Conflictes (ADR), impulsat pel Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) a començaments del 2019, ha tramitat al voltant de 1.000 expedients de mediació en el primer any de funcionament del centre. D’aquest miler de casos, 832 han estat en relació amb mediacions públiques – derivades de l’Administració -, 106 han estat mediacions privades i 42 derivacions intrajudicials.

Coincidint amb el Dia Europeu de la Mediació, que se celebra el 21 de gener, la degana del Col·legi, Maria Eugènia Gay, ha detallat en una entrevista al programa ‘bàsics‘, de betevé, que “alguns dels avantatges de la mediació és la facilitat d’executar l’acord”, que sovint “és més efectiu i més ràpid”.

“Els jutjats estan en un moment de col·lapse radical”, ha assegurat Maria Eugènia Gay, fet que atribueix a “l’elevat volum de casos”. En aquesta línia, la degana de l’ICAB ha alertat que la mitjana de temps de resolució dels processos judicials és “d’entre dos i tres anys”, fet pel qual Gay considera la mediació com una bona alternativa.

Un 2 % més de mediadors i mediadores

El Registre de Mediadors i Mediadores consta de 702 professionals actualment, després que el 2019 s’hi tramitessin 17 altes noves. Es tracta d’un increment del 2,45 % respecte l’any 2018, segons dades de l’ICAB.

Pel que fa al Registre d’Àrbitres, actualment disposa de 107 professionals, un 6,54 % més que el 2018, després de la tramitació de set altes noves el 2019.

L’ICAB acollirà les Jornades Europees de Mediació

El Centre de Resolució Alternativa de Conflictes ha organitzat les I Jornades Europees de Mediació, que se celebraran el 22 i 23 de gener, amb l’objectiu d’establir els estàndards de qualitat europeus en la implantació dels sistemes d’ADR a l’ordenament jurídic.