El major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero ha volgut marcar distàncies amb el govern Puigdemont des del primer moment de la seva declaració al judici de l’Audiència Nacional. El fiscal Miguel Ángel Carballo s’ha interessat en el càrrec de major que va assumir l’abril del 2017, sis mesos abans del referèndum.

Trapero ha dit que l’hi va proposar l’exdirector del cos, Albert Batlle (actual regidor de Seguretat del govern municipal) el gener del 2016, tot i que el nomenament no es va fer efectiu fins més tard. El fiscal li ha preguntat si en el procés de designació hi va tenir algun paper l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. Trapero ha assegurat que no tenia una relació “ni bona ni dolenta” ni “cap tipus de relació estreta” amb l’expresident.

A la tarda, durant la segona part de l’interrogatori de la fiscalia, el fiscal Carballo hi ha tornat a insistir. Trapero li ha respost que veu la relació entre el nomenament de major i el procés “molt forçada”.  Seguidament, preguntat pel fiscal, ha declarat que se sentia “molt incòmode” amb el procés i ha titllat de “barbaritats” algunes de les resolucions que va anar aprovant el Parlament al llarg d’aquella legislatura. En aquest mateix sentit, també ha explicat que va alertar al Govern que no reconeixeria una possible “doble legalitat”. 

Trapero, juntament amb l’excúpula d’Interior, s’enfronta a una pena d’11 anys de presó per un delicte de rebel·lió. A més, també està acusada la intendenta Teresa Laplana, per a qui demanen quatre anys de presó per sedició.

L’1-O i el 20-S

Pel que fa el referèndum de l’1 d’octubre, ha dit que va ser el “major esforç en hores” del cos. Com va fer al Suprem -quan va declarar com a testimoni-, ha dit que van alertar el govern dels problemes d’ordre públic que hi podria haver, però hi ha afegit un matís.

La gent defensava les urnes d’una manera, com si se’ls hi anés la vida”, ha afirmat, i ha afegit que això era difícil “d’entendre i sobretot de preveure”. Ha negat que els Mossos fessin seguiments a altres cossos i ha tornat a reconèixer la mala relació amb el coronel De los Cobos.

Sobre la mobilització del 20-S, el major ha retret a la Guàrdia Civil que no els avisés amb temps de l’escorcoll perquè tenien pocs efectius. Ha assegurat, però, que van actuar amb la idea d’ajudar l’institut armat i de no afectar la diligència

“Vam optar per fer un tipus d’intervenció que no se’ns n’anés de les mans i que no tingués efecte contagi amb la resta. Si ens vam equivocar en el plantejament, no ho sé”, ha dit al fiscal. Carballo li ha insistit diverses vegades que els Mossos no fessin cap cordó durant el dia, i el major li ha respost que és una opció que els van desaconsellar els comandaments que hi havia sobre el terreny perquè podria produir “algun tipus de llançament contra la policia”.

El fiscal també li ha preguntat sobre la figura de Jordi Sànchez, qüestionat pel fiscal per les crides que va fer a les xarxes per demanar d’aturar la Gran Via. Trapero ha dit que hi va parlar a instàncies de l’exconseller Forn i que la intenció era aconseguir un mediador, com es fa a la majoria de les concentracions.