El setembre es va celebrar a Barcelona la quarta edició de la Nit de les Religions, un espai de trobada per conèixer millor la diversitat de religions i comunitats espirituals que hi ha a la ciutat. Només a Barcelona, hi trobem 502 llocs de culte de 15 confessions o comunitats espirituals que es poden consultar en aquest mapa. [Font: Open Data BCN]

Els 502 llocs de culte de Barcelona, per districtes

Ciutat Vella encapçala els districtes amb més llocs de culte.

En total són 63 centres de nou confessions diferents. A l’altre extrem hi ha les Corts, amb 17 centres de set confessions. La resta de districtes tenen una xifra similar, al voltant d’una cinquantena.

Sant Martí és el districte de Barcelona amb més diversitat religiosa si ens fixem en els llocs de culte. En podem trobar fins a 58 d’onze confessions diferents. A l’altre banda hi ha Sant Andreu, amb 43 centres de només cinc confessions. L’Eixample és el que acull més centres budistes, un total de vuit. Ciutat Vella, el de més mesquites, 12. I Sants-Montjuïc és el que té més temples dels testimonis de Jehovà, amb quatre.

L’església catòlica és la que té més presència a Barcelona, amb 241 llocs de culte. L’evangèlica, però, ha crescut en els últims anys i ja és la segona amb 157 centres. El districte que concentra més esglésies catòliques és Sarrià-Sant Gervasi amb 42 centres. En canvi només acull set centres evangèlics. A l’altra cara de la moneda, hi ha Nou Barris. En aquest districte, hi ha 35 centres evangèlics per només 16 de catòlics. Altres districtes amb un fort creixement d’esglésies evangèliques són Sant Andreu, Sant Martí i Sants-Montjuïc.

Al marge de les esglésies catòliques i evangèliques, la religió que encapçala la llista per nombre de llocs de culte és l’islam. A Barcelona hi ha un total de 30 mesquites. La següent de la llista és la confessió budista, amb 25 centres, i la segueixen els Testimonis de Jehovà, que disposen de 16 Salons del Regne. A més hi ha sis esglésies ortodoxes, cinc d’adventistes, el mateix nombre de centres hindús i quatre sinagogues.

La Nit de les Religions està organitzada per l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional (AUDIR), i té el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”. L’acte inaugural serà el dissabte 14 de setembre, a les 12.30 h, a l’Espai Francesca Bonnemaison (carrer de Sant Pere Més Baix, 7).