La investigació, en la qual participarà l’hospital barceloní de la Vall d’Hebron, s’emmarca en el projecte internacional Glioma Actively Personalized Vaccine Consortium. L’objectiu és trobar un tractament alternatiu per al glioblastoma, una forma de càncer cerebral agressiva i amb mal pronòstic, en la qual els tractaments actuals aconsegueixen un índex baix de supervivència dels pacients.

L’estudi se centra a crear, fabricar i desenvolupar vacunes terapèutiques adaptades a cada pacient, segons els aspectes particulars de cada tumor i també del sistema immunitari del malalt. Es vol demostrar, entre altres qüestions, que les vacunes personalitzades són ben tolerades i que poden induir una resposta immune forta i específica contra aquest tipus de càncer.

El projecte començarà el 2014 i hi participaran fins a 30 pacients amb un diagnòstic recent de glioblastoma als quals s’administrarà una vacuna específica un cop hagi finalitzat l’operació i el tractament inicial de quimioteràpia i radioteràpia. En l’estudi, la fase inicial del qual ja està en marxa, s’analitzaran també mostres dels tumors per veure quins antigens contenen i desenvolupar les vacunes. L’Hospital Vall d’Hebron és l’únic de Catalunya i dels pocs de l’Estat que disposa de programes de neurocirurgia i neurooncologia per a pacients adults i per a infants, i cada any opera uns 50 glioblastomes de mitjana i més de 150 tumors cerebrals de tot tipus.