L'objectiu és el residu zero. Eliminar les bosses de plàstic d'un sol ús i promoure les alternatives reutilitzables. Qualsevol opció és bona. Una motxilla per exemple. "Jo normalment vaig en moto i porto la bossa de la compra sempre dins de la moto." "Quan vinc al mercat intento portar el carretó d'anar a comprar. Si per algun motiu me n'oblido duc una bossa de roba a la bossa." "Lo que procuro hacer es tener una bolsa ecológicas grandes de plástico que son reforzadas y cuando voy al mercado utilizarla." Avui, però, ha oblidat agafar-la. Com els passa sovint a molts clients. MARTA GINESTA, botiguera del Mercat de la Concepció "La gent accepta bé que els donis bosses de roba però moltes vegades no se'n recorden d'agafar-les i, a més a més, fan servir les bosses de plàstic per reomplir les bosses de roba. No hi pensen tot i que si els ho anomenes els sap greu." Tot i que en els últims anys s'ha reduït en un 45% el consum per càpita de bosses d'un sol ús, les xifres són encara elevades. Cada català en fa servir anualment, de mitjana, unes 180. La Fundació per a la Prevenció de Residus proposa una solució contundent. Que el govern apliqui una taxa ecològica de 20 cèntims per a cada bossa. ROSA GARCIA, Fundació per a la Prevenció de Residus "Per assolir uns nivells de reducció del 90% com va passar a Irlanda en només tres mesos." De fet, s'ha demostrat que cobrar per les bosses funciona. Molts supermercats fa temps que ho fan i cada cop són més els clients que la porten de casa. El comerç de proximitat, en canvi, no les fa pagar i aquí el consum de bosses s'ha incrementat en un 16%.

La Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus considera que aquesta taxa s’hauria d’incloure en la redacció del nou Pla general de gestió de residus 2013-2020 que està elaborant l’Agència de Residus de Catalunya.

Estudi sobre el consum de bosses de plàstic d’un sol ús a Catalunya (2007-2011)

L’últim estudi de l’Agència de Residus de Catalunya sobre el consum de bosses de plàstic d’un sol ús va revelar que entre el 2007 i el 2011 es va reduir en un 45% el consum per càpita d’aquest tipus de bosses. Tot i això, subratllava que, durant aquells quatre anys, es van consumir 26 milions de bosses a la setmana, o el que és el mateix, 465 bosses anuals per llar o 179 per habitant.

L’estudi també revelava que, tot i la tendència general a la baixa, el consum de bosses de plàstic d’un sol ús en el comerç de proximitat va augmentar en un 16%.