El futur de l’Hospital Dos de Maig era incert des que, a principis de juliol, la conselleria de Salut de la Generalitat en va anunciar el tancament per falta de diners per comprar l’immoble. Aquest divendres, però, el president de la Creu Roja, Josep Marquès, ha anunciat que permetrà que els directius de l’Hospital lloguin l’edifici i en tinguin el dret a compra. La notícia ha tingut una bona acollida entre els treballadors del centre.

Gaudí Salut SA mantindrà el centre a la Xarxa d’Hospitals d’Utilitat Pública (XHUP) i tenia previst començar a gestionar el Dos de Maig fa setmanes. Aconseguir el crèdit per comprar l’edifici, però, està sent molt complicat, per això finalment la Creu Roja ha flexibilitzat les condicions de l’acord. L’empresa que gestionarà aquest equipament sanitari està preparada per rebre les competències del Consorci Sanitari Integral, que actualment gestiona el centre. En pocs dies, doncs, es podria fer oficial el traspàs de poders.

Gaudí Salut SA és una empresa que es va crear el 29 de juliol, i ha comptat amb una inversió inicial de 84.000 euros. La nova empresa, que comprarà l’Hospital i dos equips d’atenció primària vinculats al centre, ja ha estat acceptada per La Unió, una de les patronals més importants de l’àmbit sanitari.

L’objectiu de la directiva de l’empresa que adquirirà el Dos de Maig és doble: mantenir el dispositiu sanitari i conservar els més de 400 llocs de treball del centre. L’equip gestor confia a aconseguir-ho quan trobi finançament. Aquest mateix grup de directius ha elaborat un pla de viabilitat basat, inicialment, en l’activitat pública. Ara bé, no descarten que la participació privada al Dos de Maig augmenti amb el traspàs de la gestió. El principal client de l’Hospital continuarà sent CatSalut, però la nova empresa obrirà les portes a la iniciativa privada. De fet, el Dos de Maig compta amb un 95% d’activitat pública, però quan passi a ser Gaudí Salut SA aquest percentatge podria disminuir en favor de l’activitat privada.