Hospitalitzacions evitables per sobre de la mitjana. Pacients amb ictus ingressats més enllà dels 20 dies recomanables i massa cesàries. Són alguns dels indicadors que fan que aquest any l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau no hagi superat el tall que marca el Departament de Salut per avaluar el funcionament dels centres hospitalaris. En canvi, l'Hospital Clínic se situa per sobre de la mitjana en paràmetres com les hospitalitzacions que es podrien haver evitat o les estades massa llarges en cas de patir un ictus. Salut, però, vol deixar clar que no es tracta d'etiquetar com a bons i dolents els centres, sinó de detectar-ne els punts a millorar. JOSEP MARIA ARGIMON, director d'AQuAS "No estem dient que un hospital ho faci malament. Tots els nostres hospitals passen primer una acreditació, passen després aquest filtre, que és un filtre d'excel·lència". De fet, el mateix estudi analitza la valoració que en fan els usuaris i Sant Pau és el més ben considerat pels pacients. Amb un 8,4 de nota supera el 8 de Bellvitge i el Clínic i el 7,5 del Vall d'Hebron. Segons el departament, els hospitals estan molt pendents dels resultats de la resta de centres "A l'Hospital de Bellvitge li agrada assemblar-se al Vall d'Hebró i Vall d'Hebró li agrada assemblar-se a Bellvitge en aquelles coses que cadascú fa bé." Salut insisteix que el sistema sanitari català té una qualitat indiscutible i una maduresa que s'evidencia en la disponibilitat a participar en l'estudi. "Donar aquests resultats que, si se'm permet aquesta expressió és despullar-se davant dels ciutadans hi ha pocs sistemes sanitaris i pocs àmbits en el nostre entorn que ho facin". Els centres que no arriben a la nota fixada pel departament veuran retallada la part variable del pressupost. Es tracta del 5% dels comptes, que està subjecte a l'assoliment d'objectius però que no afecta, en cap cas, l'activitat bàsica.

El Departament de Salut insisteix que el sistema públic català funciona molt bé i que els paràmetres que s’analitzen per elaborar aquest rànquing no tenen a veure amb l’assistència que ofereixen sinó que es tracta d’aspectes més tècnics. Així s’entén, per exemple, que el  Sant Pau, que no supera la mitjana fixada per Salut, ocupi en canvi la primera posició en el rànquing en funció de l’opinió dels pacients. El centre hospitalari és el més ben valorat amb un 8,4 i supera el 8 de Bellvitge o el 7,5 de Vall d’Hebron. Totes les dades es poden consultar al web de l’Observatori del Sistema de Salut.

Els paràmetres que valora Salut per elaborar el rànquing d’eficiència són, entre d’altres: la taxa d’hospitalitzacions evitables, el nombre d’ingressos o la xifra de cesàries. En base a aquests paràmetres cada centre obté una puntuació. Fa tres anys que s’elabora aquest estudi i segons el Departament anima els centres a millorar: “Vall d’Hebron vol ser com Bellvitge i Bellvitge vol ser com Vall d’Hebron en aquelles coses que cadascú fa bé”, explica Josep Maria Argimon, director de l’Agència de Qualitat i Avaluació del Sistema Sanitari de Catalunya. “Tenim un sistema sanitari que funciona”, afegeix.

La conseqüència pels hospitals menys eficients és que l’any que ve veuran reduïda la part variable del pressupost que es vincula a la consecució d’objectius. Un percentatge del 5% que, en cap cas, no afecta l’assistència hospitalària. Argimon valora positivament que el sector es vulgui sotmetre a aquesta ànalisi “no hi ha pràcticament països en els quals els hospitals ofereixin resultats així”. Argimon ho interpreta com un símptoma de maduresa “tant de la sanitat com de la societat catalana”.

Comparteix a: