Es calcula que a Catalunya hi ha 38.000 persones amb sordceguesa. Sovint, però, és una discapacitat sense diagnosticar. RICARD LÓPEZ, president d'APSOCECAT "La sordceguesa, quan un nen és petit, és la primera cosa que s'ha d'atacar perquè els nens petits aprenen de vista i oïda i si això no ho tens i no ho treballes, no ensenyes com comunicar-te i no comuniques, aquests nens no poden aprendre. Llavors quin futur els espera? Un futur de dependència i discriminació." Precisament per evitar aquesta discriminació, fa 15 anys va néixer l'Associació Catalana pro Persones amb Sordceguesa. RICARD LÓPEZ, president d'APSOCECAT "Per nosaltres és com si estiguéssim en el moment zero. En el moment zero nosaltres pensàvem en el futur dels nostres fills perquè feia falta aconseguir residències, centres de dia, recursos educatius i hores d'ara continuem igual. El més important és que tinguin una vida independent. Aquesta seria la nostra lluita." En aquesta associació no només es preocupen per les persones amb sordceguesa. També es formen professionals i donen suport a les famílies amb activitats com aquesta. RICARD LÓPEZ, president d'APSOCECAT "Li diem respir precisament perquè el fill està en un entorn ben atès, amb oportunitats d'interaccionar amb altres i els pares poden estar sols." L'entitat treballa més enllà de l'àmbit local i ara s'ha marcat un repte d'abast internacional. Volen aconseguir que el Parlament Europeu aprovi una llei que obligui els estats membres a censar totes les persones sordcegues, perquè només així serà possible que rebin l'ajuda que necessiten.

Per poder arribar a tots els afectats per aquesta discapacitat, l’associació considera indispensable que s’identifiquin. Per això, l’entitat s’ha fixat com a meta que el Parlament Europeu aprovi una llei que obligui els estats membres a censar les persones sordcegues perquè puguin rebre l’ajuda que necessiten.

Obtenir recursos per dur a terme totes les activitats que ofereixen no és fàcil. Per això, l’entitat ha organitzat un concert el 19 de novembre. Les entrades es poden adquirir per Internet o a la seu que l’APSOCECAT té al barri d’Hostafrancs.