Gots de plàstic, ampolles de begudes alcohòliques, llaunes i bosses han envaït l’àrea de la plaça d’en Joanic on hi ha els bancs per seure. Els veïns més matiners que surten a passejar-hi el gos han lamentat l’estat de l’espai i han denunciat que aquesta imatge es produeix habitualment els caps de setmana però no, com és el cas, un dia feiner.

L’Ajuntament ha informat que els serveis de neteja han treballat a la zona a primera hora del matí, de 7 a 9 h, i han confirmat que hi han trobat “més brutícia” que altres dies. Tot i que des del consistori consideren que es tracta d’una situació puntual, han informat que s’augmentarà el control en aquest punt del districte de Gràcia per evitar situacions similars.

Begudes abans del reggae

L’origen és una convocatòria de Facebook anomenada ‘Botellón pre-Popcaan’, que, segons els veïns, va reunir més de 200 persones a la plaça des les 21 h i fins a l’hora del concert. La cita convidava a reunir-se i consumir begudes alcohòliques “per fer pinya” amb l’objectiu que el cantant de reggae jamaicà Popcaan “al·lucini amb el públic d’aquí”.


[Imatge extreta de Facebook: Aitor Menta]

Santi Alguacil, copropietari del Bar Navia, situat a la plaça, explica que no es tracta d’un cas habitual i destaca que cap a les 23.15 h, quan va començar el concert,” va desaparéixer tothom”. Alguacil considera que la trobada “no va suposar cap problema per als comerciants ni veïns” i indica que aquest migdia la plaça estava neta.

Més control al “botellón”

Durant aquest 2014, del gener a l’octubre, la Guàrdia Urbana ha interposat 32.942 denúncies per consum d’alcohol a la via pública, un 3,43% més que l’any anterior. Des de l’Ajuntament llegeixen aquestes dades en positiu i les relacionen amb la reducció de les trucades de queixa dels veïns, que han caigut un 24%. Des del consistori expliquen que els agents controlen especialment la plaça d’en Joanic, sobretot els caps de setmana, per evitar sorolls i actes incívics com el consum d’alcohol o les necessitats fisiològiques.

El consum d’alcohol a la via pública està prohibit per l’ordenança de civisme i aquest febrer es va acordar ampliar la prohibició als envasos de plàstic i bric, a més del vidre i la llauna.