L’impacte de les retallades a les universitats públiques catalanes ha estat del 13% entre 2010 i 2012. Inicialment, s’havia previst un ajust del 20%, uns 160 milions d’euros. L’augment del preu de les matrícules i les retallades de sou i personal que han aplicat els centres han moderat en un 7% les mesures d’austeritat del govern català. Mas-Colell assegura que a sobre de les universitats ha recaigut una retallada més gran que en les conselleries de Salut, Benestar i Família i Ensenyament.

L’increment de les taxes universitàries ha comportat la recaptació de 53,5 milions d’euros. D’aquesta quantitat, 23 milions s’han destinat a les beques equitat, que compensen l’augment de preus en funció de la renda familiar dels universitaris. Aquest últim curs, quatre de cada 10 alumnes han hagut de pagar un 66% més per matricular-se. El conseller ha explicat que vol ajustar les condicions d’aquestes ajudes perquè puguin beneficiar més estudiants.

En la Comissió d’Educació del Parlament, Mas-Colell ha avançat que l’austeritat continuarà a les aules universitàries “ja que la situació econòmica i fiscal no millora” i ha previst noves retallades. El conseller no ha apuntat encara la xifra dels ajustos, que dependrà dels pressupostos.