Així és com ha quedat un dels pisos desallotjats. Està completament destrossat. Els inquilins n'han arrancat la tassa del vàter, n'han rebentat portes i parets i, dels radiadors, ni rastre. És la seva manera particular d'acomiadar-se de l'edifici on han viscut gratis durant prop de dos anys. Ho han fet hores abans que arribés la policia per fer-los fora. I amb nota inclosa. Aquest matí el Patronat de l'Habitatge ha tapiat sis pisos ocupats que hi havia a la finca. La majoria de veïns ja havien marxat dies enrere. A dins només hi quedava aquest conill que algú havia deixat abandonat. El bloc el va construir Incasòl fa un parell d'anys però no el va arribar a adjudicar mai. Ara la policia ha desallotjat una de les escales, la del número 248. En queden dues més, les més conflictives segons els veïns, on viuen una quarantena de famílies. Avui, moltes s'ho miraven amb preocupació perquè saben que d'aquí a un mes els arribarà el torn. Alguns veïns diuen que han intentat negociar amb Incasòl per poder-s'hi quedar. Des que el van ocupar, l'edifici arrossega desenes de queixes. I no només per la brutícia que s'hi acumula a la vorera. També per la inseguretat. El dispositiu policial al voltant de l'edifici es mantindrà, com a mínim, fins que s'acabai de desallotjar tot l'edifici. Els veïns, però, diuen que des que el van posar en marxa, ara fa un mes, els resultats ja s'han notat i la petita delinqüència a la zona ha baixat considerablement. Quan tot l'edifici estigui buit començarà el procés per adjudicar els pisos en règim de lloguer social, per uns 290 euros al mes. Abans, però, caldrà reformar-los tots per dins. Encara no és clar qui acabarà pagant la factura, però tot apunta que serà amb els diners de tots.

BTV va avançar fa un mes

el possible desallotjament d’una finca ocupada per famílies majoritàriament gitanes i d’origen romanès que han provocat problemes de convivència al barri del Besòs i el Maresme. Els pisos, situats al carrer de Cristóbal de Moura, els gestiona el Patronat Municipal de l’Habitatge, que és qui n’ha demanat el desallotjament.

De moment, aquest dijous se n’han tapiat sis pisos. En queden dos més a l’escala que encara estan en litigis judicials. La majoria de famílies, però, ja havien marxat dies enrere. Tot i això, n’hi ha una que abans de deixar el pis l’ha destrossat per dintre. Els Serveis Socials de l’Ajuntament s’han desplaçat a la zona per oferir alternatives a les persones que han hagut de marxar de l’edifici, però ningú no l’ha acceptada.

Incasòl, que és el propietari de tot l’edifici, ha reconegut que l’haurà de reformar per complet, tot i que el va construir fa menys de dos anys. A dins, els pisos han quedat completament destrossats. De fet, els ocupants n’han robat les plaques solars i tot el cablejat per revendre’l després al mercat negre. Un cop estiguin buits i rehabilitats de nou, està previst destinar-los a lloguer social amb una quota de 290 euros. De moment, aquest dijous se n’han desallotjat les primeres sis famílies i més endavant està prevista l’expulsió dels ocupants més problemàtics.

Aquest és vist pels veïns com un primer pas per posar fi a una situació que ha provocat problemes de salubritat i de petita delinqüència al barri. El president de l’Associació de Veïns del Besòs, Félix Rodríguez, assegura que, des que es va posar en marxa un pla de xoc dels Mossos i la Guàrdia Urbana, s’ha aconseguit frenar l’augment de la petita delinqüència a la zona. Segons la policia, de fet, la reducció dels petits furts ha estat aproximadament del 70%. Tot i que la seguretat al barri ha millorat durant les darreres setmanes, els veïns de la zona consideren que encara hi ha problemes d’incivisme i reclamen que es resolgui definitivament aquesta situació.