La sala d’actes de l’Hospital de Sant Pau s’ha omplert en la que ha estat la primera reunió per formar una coordinadora dels treballadors de la sanitat catalana. Els sindicats i els comitès d’empresa han pres com a referència la protesta de Madrid, en què s’han organitzat aturades i manifestacions massives.

La trobada sorgeix de la necessitat d’elaborar un full de ruta en comú dels centres sanitaris de tot Catalunya, que fins ara s’han organitzat de forma independent i només han col·laborat en grans accions. En la reunió hi han participat més d’un centenar de persones de 37 centres sanitaris i hospitals catalans i també membres de mútues privades i centres concertats contraris a la reducció pressupostària.

La trobada, que ha durat més de dues hores, ha estat l’inici d’un procés de treball que arriba després d’acampades a diversos centres hospitalaris com ara Sant Pau o el Clínic, a Barcelona, o el Parc Taulí, de Sabadell, entre d’altres. En total, en el cas de Sant Pau, han estat 36 dies d’acampada que s’han donat per acabats per la necessitat de convocar noves accions.

La coordinadora es planteja organitzar una gran manifestació el 23-F

Un dels objectius de la coordinadora és vehicular les desenes de propostes d’acció dels diferents hospitals i centres sanitaris. Un exemple d’això ha estat la mateixa reunió d’aquest dimecres, en què ha sorgit un llarg llistat de possibles iniciatives de cara al futur. La proposta d’acció que ha aconseguit un consens més majoritari ha estat la de convocar una gran manifestació a Barcelona el proper 23 de febrer, coincidint amb la protesta de la sanitat madrilenya, perquè el rebuig a les retallades sigui de caràcter estatal. De moment, però, la decisió encara s’ha de confirmar en una altra reunió.

Els participants de la trobada també han proposat que aquesta plataforma mantingui contacte amb la Plataforma Unitària de la Sanitat Pública i treballar de forma conjunta durant els propers mesos. Alguns han suggerit la possibilitat d’aturar tots els processos de negociació de convenis o modificacions de condicions laborals de tots els centres fins que la conselleria de Salut no deixi clar si té la intenció de mantenir la política de retallades en l’àmbit sanitari i fixi una data per reunir-se amb els representants del sector sanitari. Per acabar, han destacat la necessitat de fer públics informes amb els sous dels directius dels centres de salut catalans així com “destapar” tots els possibles casos d’irregularitats que els treballadors creuen que hi pot haver hagut al territori català.