CARME OLIVERA, cap d'unitat de la Xarxa Sísmica "Des del terratrèmol fins a la ciutat de Tòquio hi ha 300-400 quilòmetres. El temps que les ones triguen a viatjar des de l'epicentre fins a Tòquio fa que hi hagi menys d'un minut o de l'ordre d'un minut per poguer aturar per exemple els trens, per poguer aturar uns serveis que després poden fer més danys."

Les agulles dels sismògrafs catalans com el de Roquetes, a l’Ebre, s’han mogut amb intensitat tot i estar a més de 10.000 quilòmetres de Tòquio. De fet, quan un terratrèmol sobrepassa els 6 graus de l’escala de Richter, els sismògrafs de tot el món ja ho detecten. Encara que estiguin a l’altra banda del planeta.

La magnitut del terratrèmol al Japó ha estat de 8,9 graus a l’escala oberta de Richter, però no supera el de Xile de l’any 1960, el més gran del qual es té constància, de 9,5 graus. El factor més decisiu per minimitzar els seus efectes devastadors és la prevenció, ja que predir-los és impossible. Precisament el Japó és un dels països més avançats en la prevenció i detecció de terratrèmols. Com més llunyà és l’epicentre de les ciutats, més temps hi ha per preparar-se per a l’arribada del moviment sísmic.