Ara mateix l'entitat Som fundació Aspanias tutela 422 persones a tot Catalunya. 15 més que l'any passat. Un increment que lamenten que la Generalitat no ha reflectit en la subvenció d'aquest any. A aquesta retallada diuen que cal afegir-hi que el govern català encara els deu el mes de juny i a més a més els ha congelat la quantia de les subvencions per persona tutelada des de 2009. Tot plegat aboca la tresoreria d'aquesta i de totes les entitats a una situació molt complicada. JOSEP TRESSERRAS, gerent de Som Fundació Aspanias "Arribarà un moment en què les entitats, si no ens donen més suport, haurem de dir: 'Fins aquí arribem.', ja no podrem atendre ningú més." Els professionals del sector tenen només dues mans i les retallades els aboquen a fer-se càrrec de més persones amb discapacitat. Acusen la Generalitat de posar en perill la qualitat assistèncial d'unes persones doblement vulnerables perquè sumen una discapacitat a la manca de tutela familiar. LIDIA MORENTE, treballadora social de Som Fundació Aspanias "Hicimos la solicitud del suport a la llar, que es la ayuda que da la Generalitat para que tengan un soporte semanal en el domicilio, y aunque son el perfil lo denegaron por un tema presupuestario." JOSÉ MANUEL GAZULLA i OLIVER MORILLO "Nosotros somos discapacitados pero somos del pueblo, y si el pueblo no avanza nadie avanza." Catalunya és referent en la integració de les persones amb discapacitat, el sector demana a crits que no es retalli un model que ha costat molts anys aconseguir.

A tot Catalunya són poc més de 2.000 les persones que estan tutelades per la Generalitat i que presenten algun grau de discapacitat intel·lectual. El govern català delega aquesta tutela en un total de 65 entitats i els paga uns diners perquè representin legalment aquestes persones i vetllin perquè no els faltin les necessitats bàsiques.

Les entitats s’ofeguen econòmicament

Les entitats alerten que cada cop tenen més problemes de tresoreria perquè diuen que la Generalitat els ha congelat la quota per persona tutelada des de 2009, per tant no han reflectit en les subvencions ni la pujada de l’IPC ni la de l’IVA, però el que consideren més greu és que el govern català no els paga les altes noves d’aquest any. Aquest endarreriment és de fet el que més els preocupa, especialment a les entitats més petites, ja que posa en perill la qualitat assistèncial, ja que els mateixos treballadors s’han de fer càrrec de més persones amb els mateixos diners.

La llei obliga la Generalitat a tutelar les persones amb discapacitat

Evidentment en funció del grau de discapacitat, l’atenció que requereixen aquestes persones varia i des del sector aposten per incentivar al màxim l’autonomia d’aquestes persones. Les retallades afecten programes destinats a potenciar aquesta autonomia, però la paradoxa que més preocupa les entitats és el fet que la Generalitat té l’obligació legal de tutelar aquestes persones, però al mateix temps incompleix les seves obligacions amb les entitats. Aquestes lamenten que el govern català els deu diners i aquest fet dificulta a les entitats poder exercir la tutela amb totes les garanties. A més, acusen l’Administració de tenir poca sensibilitat perquè ha retallat les partides destinades a l’atenció d’una població extremadament vulnerable.