Cada dia a les 11 del matí aquest grup de treballadors d'Acnur, l'entitat d'ajuda al refugiat de l'ONU, inicia la jornada amb l'objectiu de recollir fons. Amb la crisi, l'aixeta de la inversió pública s'ha tancat, i les oenegés depenen més que mai dels particulars. Entitats com Acnur, han doblat el nombre de treballadors per poder continuar tirant endavant els projectes d'ajuda. JOAN REVENTÓS, director del comitè català d'ACNUR "Dóna la sensació que la política de cooperació està molt tocada. Tots els que pertanyem a aquest sector tenim la sensació que no sabem que passarà no ja tant ara sinó de cara al 2013-2014 en què retallades encara s'intensificaran més" I això que la retallada ja és important, la Generalitat ha rebaixat un 80 per cent el pressupost en cooperació. Per això, la feina al carrer és clau. I molts cops no és fàcil.... VANINA ROSSI treballadora d'Acnur "La mayoría se para, la gente está sensibilizada". Els esforços per aconseguir donacions es redoblen, no només al carrer. "Hola que hi ha la Rosa?" Creu Roja també ha reforçat el servei per aconseguir fons. Amb l'arribada de la crisi, van apostar per finançar-se, sobretot gràcies als particulars. JOSEP MARQUÈS president de Creu Roja Catalunya "I no dependre en absolut de l'administració pública perquè de ben segur que això encara anirà disminuint més. Evidentment, treballarem al seu costat, però cap de les nostres estructures, han de penjar de les subvencions i convenis. " I les xifres demostren l'èxit d'aquesta fòrmula. En 10 anys, la Creu Roja ha passat de tenir 18mil socis a superar els 46mil, només a la ciutat de Barcelona.

La Generalitat ha reduït un 83% els pressupostos destinats a la cooperació i l’ajuda internacional en els últims dos anys. Això ha posat al límit moltes entitats que s’han hagut de reinventar per poder tirar endavant els projectes en marxa.

Un exemple és la seu d’ACNUR a Barcelona. Ara fa un parell d’anys, van intensificar la recerca de donacions per poder continuar finançant-se. Això ha implicat que doblin el nombre de treballadors que surten al carrer cada dia per demanar a la ciutadania que col·labori. Mentre que el 2010 eren prop d’una quinzena, ara ja hi ha 30 persones que cada dia treballen per aconseguir nous socis. D’aquesta manera ja han aconseguit cobrir un 80% del seu pressupost només amb les quotes dels socis i les aportacions d’empreses, per exemple.

Des de la Creu Roja, també han doblat els esforços per aconseguir nous socis i poder desenvolupar projectes socials a la ciutat, en un moment de crisi, en què són més necessaris que mai. En els últims deu anys, només a Barcelona, han passat de tenir 18.000 socis als 46.000. Això també ha reduït la seva dependència dels fons públics, fins a l’11%. De moment, asseguren que no tenen problemes greus de finançament a la ciutat, ja que des de l’Ajuntament han aconseguit mantenir la partida destinada a aquesta entitat.