CELESTINO RAYA, Associació Catalana de Fibrosi Quística "Si ahora se produjese un recorte en que nuestros médicos aquí hoy presentes, mañana u hoy no pudiesen apuntar cualquier medicamento que está en farmacia del hospital o en la farmacia, eso sería un retroceso a las cavernas, volveríamos a la literatura de la fibrosi quística de hace 50 años."

El president de l’Associació Catalana de Fibrosi Quística, Celestino Raya, ha expressat la seva preocupació perquè a partir d’ara els malalts de fibrosi quística s’hagin de pagar de la seva butxaca els complements nutricionals. En el dia mundial d’aquesta malaltia, el president de l’associació ha dit que els productes dietètics són “molt importants” per al tractament dels malalts.

En el mateix sentit s’ha expressat el cap de la Unitat de Pneumologia Pediàtrica i Fibrosi Quística del Vall d’Hebron, Antonio Moreno, que ha dit que els pacients “requereixen tenir un estat nutricional molt bo i, per aquesta raó, necessiten prendre suplements”. Des de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), es demana que el Ministeri consulti els professionals abans de decidir on s’han d’aplicar les retallades: “Potser és necessari fer retallades en els suplements, però no en les malalties que els necessiten, com la fibrosi quística”.

Les associacions temen que les retallades afectin també la investigació d’aquesta malaltia. En les darreres dues dècades ha augmentat en més de 15 anys l’esperança de vida dels pacients i se n’ha aconseguit millorar la qualitat de vida. La fibrosi quística és una malaltia degenerativa d’origen genètic que ataca sobretot els pulmons, l’aparell digestiu i el sistema reproductiu, i que afecta un de cada 6.564 nadons a Catalunya.