La crisi del coronavirus ha impactat de manera desigual a tots els països del món. A la secció ‘reset món’, el periodista Enric Botella ens explica com les ciutats s’estan transformant arran de la pandèmia. En aquest cas, s’ha desplaçat virtualment fins a Rovaniemi, la capital de la Lapònia finlandesa.
Lapònia és una regió cultural dividida entre Rússia, Noruega, Suècia i Finlàndia. Aquest últim país té cinc milions i mig d’habitants i amb uns 15 mil casos de coronavirus i uns 350 morts. El periodista ha pogut parlar amb una ciutadana de Rovaniemi, la Mariona Sanz, que destaca la bona gestió a l’inici de la pandèmia per controlar el virus. Al mes de març, es va actuar molt ràpidament i van decidir confinar la població per prevenció.
El govern va decidir relaxar mesures al mes de maig, moment en què van considerar que havien superat la pandèmia. Les fases de desescalada van ser ràpides i a principis de juny es van reobrir escoles, oficines i restaurants.
Mesures recomanades, no obligatòries
Les restriccions imposades pel govern mai no van ser prohibicions ni obligacions, sinó recomanacions. Aquest fet, segons Sanz, demostra com la consciència de la gent va jugar un paper clau. Ara bé, la confiança de la població en el govern a l’inici del mandat també es va posar en dubte. Una de les cares visibles de la pandèmia és Sanna Marin, que exerceix com a primera ministra de Finlàndia. Es tracta d’una figura molt jove que lidera un gabinet format majoritàriament per dones. La Mariona explica que a l’inici “hi havia dubtes sobre com ho faria el govern”, però a mesura que avançava la pandèmia, la població va destacar “la bona gestió en la presa de decisions i com aquestes es comunicaven”. En aquest vídeo pots recuperar la secció completa.