La Concepció Tartera té 84 anys i viu sola però es comunica totes les tardes amb la seva família gràcies a una nova aplicació per a tauletes i telèfons mòbils. Ella és una de les 20 persones que formen part del programa pilot de Vincles BCN, una iniciativa tecnològica que ha posat en marxa l’Ajuntament per combatre l’aïllament de les persones grans. En aquesta primera fase, el consistori ha buscat persones de més de 75 anys, que viuen soles o amb persones a càrrec i que ja eren usuàries d’altres serveis com el programa Radars o el servei de teleassistència. Aquest és el cas de la Concepció. Recorda que va rebre la tauleta uns dies abans de Nadal i una persona del programa va anar a casa seva a explicar-li el funcionament. “Això ja t’ho pots emportar”, li va dir el segon dia d’explicacions. El cert, però, és que la Concepció no va llençar la tovallola i ara està “molt contenta”. “Potser durant la tarda la miro quatre o cinc vegades”, explica. Principalment fotografies que li envien els fills o els néts, com l’Àlex que l’ha ajudat molt a familiaritzar-se amb l’aparell.

Crear una “xarxa de confiança”

La intenció del programa Vincles és  crear, a través de la tauleta, “una xarxa de confiança” formada per familiars, amics, persones properes i també professionals dels serveis socials, que acompanyin l’usuari i hi estiguin en contacte permanent. L’aplicació incorpora una agenda, l’enviament d’imatges i missatges i fotografies i, ben aviat, les trucades o videotrucades. “Sento més a prop la família”, assegura la Concepció, que es va quedar vídua fa cinc anys i recorda “que la soledat és molt trista”. Segons la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Maite Fandos, estant “molt satisfets” amb el resultat de la prova pilot i ara la intenció és que el programa arribi als 200 usuaris aquest any , a 2.000 a finals de l’any vinent, i a 20.000 persones grans en quatre anys.

Un projecte premiat internacionalment

De moment, el projecte Vincles BCN s’ha començat a desenvolupar amb els cinc milions d’euros que va guanyar amb el premi de Mayors Challenge que atorga l’excalcalde de Nova York Michael Bloomberg. La iniciativa es va imposar a les 155 propostes que s’hi van presentar provinents de ciutats de tot el món. Per arribar, però, als 20.000 usuaris que preveu el consistori caldrà invertir-hi 10 milions d’euros més. Els diners d’aquest projecte s’inverteixen a pagar les tauletes i el manteniment, la connexió a Internet i, el més complicat, a ajudar l’usuari a utilitzar-la i a crear-se la “xarxa de confiança” que el faci sentir acompanyat.