L'Assemblea Nacional Catalana vol que aquesta imatge d'un assaig es reprodueixi en els 400 quilòmetres de llargada i 86 municipis que traçarà la cadena humana des del Pertús fins a Alcanar. L'entitat fa una última crida a la participació, i demana als ciutadans de l'àrea metropolitana que es desplacin cap a les Terres de l'Ebre, on encara queden alguns trams buits. CARME FORCADELL, presidenta de l'ANC "En aquest país, tots tenim l'hàbit d'anar a Barcelona, a manifestar-nos a la nostra capital. I hem de canviar, hem de vèncer la poca densitat de població, i hem de vèncer la inèrcia d'anar-se a manifestar i d'anar a fer aquest tipus d'actes a Barcelona. Per tant, hem de canviar els hàbits" La Via Catalana començarà a una hora ben simbòlica: les 17 i 14 minuts. L'organització vol que sigui un acte descentrallitzat. És per això que se celebraran activitats i discursos paral·lels en diferents punts del país. Es preveu que se superi la xifra de 1.500 autocars que es van mobilitzar l'any passat i demana als participants que surtin de casa amb temps i estiguin pendents dels transistors. A més, 24 avions ultralleugers sobrevolaran Catalunya per captar la imatge aèria i 800 fotògrafs retrataran el recorregut amb la intenció d'obtenir-ne una gigafoto. L'Assemblea Nacional Catalana compara la feina dels 30.000 voluntaris amb la d'uns Jocs Olímpics. FERRAN CIVIT, membre del Secretariat General de l'ANC "Amb tots aquests voluntaris hem fet una feina amb una embergadura només comparable als Jocs Olímpics, lògicament només amb una mobilització comparable a aquest nivell sense tenir en compte el pressupost que lògicament tenen uns Jocs Olímpics" En l'acte d'aquesta tarda, l'Assemblea Nacional Catalana ha comptat amb la intervenció de tres dels organitzadors de la Via Bàltica a Estònia, Letònia i Lituània que es va celebrar el 21 d'agost de 1989. Forcadell ha insistit que l'objectiu de la Via és aconseguir que es faci una consulta vinculant per la independència, i ha remarcat que el cost de l'esdeveniment el paguen els socis de l'entitat.

Actes a Barcelona

A l’inici de la cadena, des de la plaça de Catalunya, el Cor Jove de l’Orfeó Català interpretarà ‘El cant dels ocells’, la ‘Novena simfonia’, de Beethoven, així com ‘El cant de la senyera’, i a partir d’aquest moment, començarà un acte polític descentralitzat que finalitzarà a les 18 h. Des de l’ANC han descartat organitzar cap acte especial a l’entorn de la Sagrada Família, on el moviment 12-O té previst fer una manifestació en contra de la cadena.

Un cop finalitzi l’acte, des de l’ANC han explicat que s’han organitzat diverses activitats en els diferents pobles per on passa la Via. En el cas de Barcelona, no està prevista cap activitat concreta, però s’ha recordat que a les 18 h està convocada la manifestació anual de l’11 de setembre, que té el punt d’inici a la plaça d’Urquinaona.

“Si és un èxit logístic serà un èxit polític”

L’Assemblea Nacional Catalana busca la màxima organització perquè la Via Catalana sigui un èxit i suposi un gran pas endavant respecte a la manifestació de l’11 de setembre del2012. Quan queda una setmana per a l’11 de setembre, l’ANC ja ha fet una comparativa de xifres força significativa.

En termes de voluntaris, des de l’ANC s’ha equiparat la feina de les 30.000 persones que hi han participat desinteressadament, amb el volum de membres que van participar en l’organització dels Jocs Olímpics de 1992. I pel que fa als autocars, per exemple, ha informat que s’han contractat tots els vehicles disponibles que hi ha a Catalunya i que en comarques com el Berguedà han hagut de demanar autocars des de Tolosa de Llenguadoc. D’altra banda, i pel que fa al trànsit, a partir de les 15 h es començarà a tancar al trànsit als trams de la Via. Per això, l’ANC demana que els participants s’apropin als punts de la via per carreteres secundàries i des del sud i que aparquin en direcció nord per tal de poder sortir amb més comoditat.

Cant d”Els segadors’ a les 17.55 h

A les 17.14 h, a l’hora d’inici de la Via, està previst un repic de campanes que començarà a la Seu Vella de Lleida i que enllaçarà amb campanars de tot Catalunya. Tenint en compte la possibilitat que no funcionin les connexions 3G, des de l’ANC s’ha demanat als assistents que s’emportin receptors de ràdio per tal que puguin seguir els discursos que es faran a Amposta, el Pertús i Barcelona, així com perquè puguin participar a cantar ‘Els segadors’, que està programat per a les 17.55 h.

Imatge per a la posteritat

L’ANC ha convocat 800 fotògrafs que, de manera voluntària, retrataran trams de 500 metres i contribuiran a la creació d’una “gigafoto” i que es podrà consultar per trams i per Internet. Aquesta imatge, a més de garantir que tots els participants estiguin retratats en els 400 km de recorregut, també suposarà un certificat notarial. D’altra banda, es muntarà un dispositiu aeri de manera que diversos ultralleugers recorreran la Via i filmaran l’experiència.

L’exemple de la Via Bàltica

La roda de premsa ha comptat amb la intervenció de Mati Hint, Arvydas Juozaitis i Aleksandrs Kirsteins, tres dels organitzadors de la Via Bàltica a Estònia, Letònia i Lituània, respectivament, el 21 d’agost de 1989. La presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, ha repetit l’objectiu de la Via, aconseguir que es faci una consulta vinculant per a la independència amb una pregunta clara: “Catalunya ha de ser un nou estat d’Europa?”

Aquest vídeo de Lluís Danés, que es va fer públic aquest dilluns amb l’objectiu d’estimular la participació a les Terres de l’Ebre ha fet efecte: en tres dies s’han obtingut unes inscripcions molt altes, tot i que encara queden alguns trams de les Terres de l’Ebre amb mitjana o alta ocupació. Forcadell ha informat que les inscripcions estaran obertes fins al dia 10 a les 12 de la nit, i ha demanat que si algú que s’hi ha apuntat no pot anar al tram on s’ha inscrit, que avisi perquè el seu lloc el pugui ocupar una altra persona.

Pel que fa a la despesa, des de l’ANC s’ha afirmat que tot i que el cost no està calculat, el cost majoritari és el de milers i milers de voluntaris que treballen de manera altruista, així com els participants. A més, Forcadell ha afirmat que el transport i totes les despeses els paguen tots els socis de l’assemblea i la venda de samarretes ha ajudat a finançar la Via.