Nomes 16 dels 41 regidors del consistori han confirmat assistència a la Via Catalana. Són una minoria del Plenari, malgrat la carta que l'ANC els va enviar per animar-los a participar-hi. A la presència ja anunciada de l'alcalde, que ho farà a títol personal però al lloc reservat per a les autoritats, s'hi ha sumat també tot el govern en bloc i la delegada de Salut. També hi haurà els dos regidors d'Unitat per Barcelona. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Ens sembla que aquesta és una manifestació popular, una manifestació de força, una manifestació de decisió de la ciutadania per tal de ser consultada." El PP no hi anirà i critica la presència de l'alcalde a l'acte. Els socialistes tampoc no hi enviaran cap regidor perquè no en comparteixen la finalitat independentista. JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "La convocatòria concreta de la Via Catalana, òbviament no coincideix amb la posició que en aquest moment nosaltres mantenim." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Demano a Xavier Trias que aposti per la via barcelonina i no pas la via de la independència. Que posi l'accent en allò que ens uneix que és Barcelona i no en allò que ens separa que és la independència." Iniciativa, en canvi, ha optat per dur tots els regidors a l'acte Encerclem La Caixa per posar un accent social a la Diada. RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "L'11 de setembre volem el dret a decidir, volem la plena llibertat nacional de Catalunya. Creiem que Catalunya ha de poder decidir sobre la seva independència, però també ha de poder decidir el model de societat." La Via Catalana baixarà pel carrer del Bisbe per travessar tota la plaça de Sant Jaume. Just aquí davant de l'Ajuntament hi haurà tots els dos regidors d'Unitat per Barcelona i una part del govern encapçalats per l'alcalde. La resta de regidors de l'executiu es repartiran en altres trams de la ciutat i de la resta de Catalunya.

El govern municipal en bloc s’ha sumat a la Via Catalana, amb tots els regidors de Convergència i també els d’Unió. A més, hi anirà la delegada de Salut, Cristina Iniesta. L’alcalde, Xavier Trias, que ja va anunciar que hi assistiria a títol personal, serà finalment al tram reservat a les autoritats a la plaça de Sant Jaume. Allà l’acompanyaran sis regidors més, entre els quals quatre tinents d’alcalde. La resta de regidors aniran en altres trams de Barcelona i de la resta de Catalunya, com ara les terres de l’Ebre.

La coalició independentista Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat) hi enviarà els seus dos regidors: Jordi Portabella i Joan Laporta. Portabella considera que la Via Catalana “serà una fita que pot impulsar la consulta al més aviat possible”. El líder republicà ha valorat positivament que Trias participi en la cadena humana, però li ha retret que no ho faci com a alcalde.

PSC i PP se’n desmarquen

El Grup Municipal del PSC no enviarà cap regidor a la Via Catalana. El líder dels socialistes, Jordi Martí, respecta la iniciativa de l’ANC però no la finalitat. “Hi ha molts motius per defensar l’autogovern, però no m’inscriuré a la Via Catalana perquè defensa la independència i jo no ho comparteixo”. Martí ha qualificat de “funambulisme polític” que Trias pacti amb el PP i alhora participi a la cadena humana.

Des del PP, Alberto Fernández Díaz també s’ha sumat a les crítiques per la presència de l’alcalde a la Via Catalana. El líder dels populars ha instat Trias a apostar per la “via barcelonina i no la via de la independència”. Cap dels regidors del Grup Municipal del PP no seran a la cadena humana i, per ara, no han decidit si se sumaran a altres actes.

ICV-EUiA opta per “encerclar” La Caixa

El Grup Municipal d’ICV-EUiA ha decidit participar a l’acte Encerclem La Caixa que ha convocat Procés Constituent a les oficines d’aquesta entitat bancària a la Diagonal. Amb aquesta acció, els ecosocialistes volen donar un “accent social” a la Diada. Ricard Gomà assegura que és partidari que Catalunya pugui exercir el dret a decidir a escala nacional, però “també ha de poder decidir el model de societat”.