Samarretes grogues que aquesta vegada no són símbol d'educació ni de la Via Catalana, sinó de justícia. 800 funcionaris d'aquesta administració s'han concentrat davant del Departament per exigir un canvi de rumb. PATXI BORRERO, UGT "Nos estan quitando el equivalente a una paga extra, que son 300 euros en cada nómina del mes hasta el mes de diciembre. Retributivamente hablando, nos han quitado un 20% en tres años, que son más o menos 6.000 euros." NOELIA MEDINA, CCOO "Tot i ser cossos nacionals, la Generalitat ens aplica unes retallades que nosaltres considerem, no només injustes sinó també il·legals." JOAQUIM VELA, treballador de l'Administració de justícia "En el que és important com podria ser la justícia, i d'altres àmbits com la sanitat i l'educació, no s'estan gastant i s'estan retallant els serveis públics." Després han baixat en manifestació per Pau Claris, en una marxa que s'ha aturat en diverses ocasions. S'han assegut al carrer per simbolitzar el que diuen que passarà si no acaben les retallades. I el destí final ha estat el Departament de Governació, a qui fan corresponsable de la situació. VICENTE NAVARRO secretari general del sindicat STAJ "Quan hi havia una sortida de solució amb el Departament de justícia, va venir la senyora Joana Ortega amb les tisores i va truncar tota possibilitat d'acord retributiu quan demanàvem una cosa justa." Segons els sindicats, només aquest matí ja s'han paral·litzat un miler de demandes però, això sí, asseguren que els serveis mínims estan garantits. Continuen funcionant, per exemple, els jutjats de guàrdia i les causes en què hi hagi un pres implicat. "Els sindicats convocants reconeixen que fora de Barcelona el seguiment ha estat menor del que s'esperaven. Tot i això, asseguren que a la ciutat de la Justícia ha sigut d'entre el 60 i el 70%." La xifra de seguiment, però, és força diferent de la que dóna el Departament de Justícia. Calculen que en tot l'àmbit català ha estat del 6,33% i que a Barcelona s'ha quedat una mica per sota del 8%. Des del Departament, a més, sostenen que la plantilla de treballadors de justícia no s'ha reduït des de 2010. Diuen també que ja han demanat al Ministeri que es creïn més òrgans judicials i que es cobreixin totes les places vacants de jutges i magistrats.

Les protestes, que ja van arrencar dimarts amb concentracions a les diverses seus judicials, s’han reprès a les 11 del matí amb una manifestació que ha partit del Departament de Justícia, al carrer de Pau Claris, i que ha arribat fins a la seu de la conselleria de Governació i Relacions Institucionals, a la via Laietana, amb les consegüents afectacions per al trànsit rodat. Els treballadors denuncien que estan perdent drets laborals i que se’ls ha abaixat més el sou que a la resta d’empleats públics, l’equivalent a una paga extra. Reclamen, doncs, al govern que obri una via de negociació. Els sindicats de la justícia ja han dit que no desconvocaran la vaga fins que el conseller de Justícia, Germà Godó, accepti parlar-ne.

En un comunicat, el Departament de Justícia es mostra esperançat d’apropar postures, atesa la “clara voluntat d’acord i predisposició al diàleg” de totes dues parts. La nota afegeix que la plantilla no ha disminuït en els darrers tres anys, i justifica la pèrdua de poder adquisitiu dels empleats públics per “la situació pressupostària i de reducció del dèficit de la Generalitat”.

La Generalitat aplica serveis mínims

El Departament d’Empresa i Ocupació ha decretat serveis mínims entre les 9 i les 14 h des d’aquest dimecres fins al 15 de setembre, i entre les 9 i les 15 h, a partir del 16. S’ha ordenat, per exemple, que el 100% de les guàrdies funcionin amb normalitat; i que als jutjats de primera instància, als mercantils, als penals de Barcelona i als de menors, hi hagi almenys un funcionari per jutjat. També es requereix la presència d’almenys dos empleats públics als jutjats d’instrucció, als de vigilància penitenciària i als exclusius de violència sobre la dona, i tres, als jutjats socials.

Les aturades les convoquen UGT, CONC, STAJ i CSIF, i afecten tot el personal de l’Administració de justícia a Catalunya, un total de 9.000 treballadors que, fins a finals d’any, veuran novament reduïda considerablement la retribució, una tisorada que s’aplicarà, diuen, en totes les mensualitats, no només a les de juny i desembre”. Això passa just quan s’està reclamant poder recuperar de manera progressiva la part de salari retallat des de 2010. Per tot plegat, asseguren ser els funcionaris de justícia més mal pagats de tot l’Estat. Critiquen, a més, la discriminació que els representa treballar “braç a braç” amb els secretaris judicials, jutges i fiscals, als quals no els ha afectat la tisorada i mantenen el sou intacte aquest 2013.

Els convocants avisen que l’amenaça de vaga indefinida és seriosa, i que disposen de 80.000 euros aportats en un compte obert pel 20% dels empleats, entre ells també alguns magistrats, amb què confien resistir el temps que sigui necessari i augmentar la pressió sobre la conselleria. Recorden que l’empitjorament de les seves condicions laborals va en detriment del servei a la ciutadania, que no rep l’atenció adequada en un àmbit al qual sovint acudeix desorientada.