La col·laboració amb els grans productors de cervesa és essencial per combatre la venda ambulant. Ajuda a localitzar els circuits de subministrament i gran emmagatzematge. El fil, però, es desdibuixa quan les llaunes passen als venedors il·legals, que guarden el material en petits punts de la ciutat, on la intervenció policial es fa mes complicada. JOAQUIM FORN, tinent d'alcalde de Mobilitat i Seguretat "Ens crea un problema a nosaltres. Anem detectant-les i aconseguint ordres judicials per poder decomissar i poder tancar els establiments de distribució." Des de juliol de 2011 fins al maig d'aquest any, el consistori va posar 133.600 denúncies relacionades amb la venda ambulant, un 14 per cent més que durant el període equivalent al mandat anterior. I es van decomissar 703.000 llaunes, un 21% més. A més van baixar un 18 per cent les trucades de queixes dels veïns al telèfon 092. Tot i això, la venda ambulant és un problema recorrent a les places de districtes com Ciutat Vella i Gràcia. MAITE FANDOS, regidora de Gràcia "El problema és quan tanquen terrasses i establiments. Continua la gent a les places consumint begudes comprades al carrer." El consum creix a l'estiu. Per això, s'alerta amb aquesta campanya, que començarà al juliol, dels riscos de comprar les begudes al carrer. Durant les inspeccions s'han trobat llaunes a soterranis amb condicions higièniques i de salubritat deficients, amagades en contenidos d'escombraries o a les clavegueres.

“Mira el que beus. Si compres als llauners no només compres beguda”. És l’eslògan de la nova campanya que el consistori engega coincidint amb l’estiu, una època en què prolifera aquesta pràctica il·legal. “Volem alertar els barcelonins del risc de consumir llaunes que han estat guardades en soterranis, clavegueres, contenidors i en molts altres llocs amb condicions higièniques deficients”, ha explicat el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn.

Forn ha dit que les actuacions de la Guàrdia Urbana posen l’accent en les grans xarxes de distribució i no en el venedor final “que és una víctima més en la cadena”. En aquest sentit ha assenyalat que cada cop es detecten més casos de domicilis particulars que funcionen com a magatzems “és difícil actuar-hi perquè necessites una ordre per poder-hi entrar”.“Demanem la col·laboració ciutadana, el treball des de l’Administració en la persecució d’aquest fenomen s’està fent, però la millor ajuda és que el ciutadà deixi de consumir”.

Forn ha donat xifres del nombre de denúncies i llaunes decomissades. En dos anys de mandat la Guàrdia Urbana ha interposat 133.669 denúncies i ha comissat 703.353 llaunes, un 21,5% més que en el mateix període del mandat anterior. En canvi, el nombre de queixes relacionades amb la venda ambulant han disminuït un 18,2%.

Les regidores de Ciutat Vella i Gràcia, dos dels districtes on es detecten més casos de venda ambulant, han incidit que gràcies a les campanyes continuades per combatre el soroll, bars, terrasses i establiments compleixen cada cop més amb la normativa. “El problema arriba després” ha dit Maite Fandos, regidora de Gràcia. Campanya, català i anglès segur.