La resiliència és la capacitat que les ciutats tenen de sobreposar-se a les crisis que puguin afectar serveis i infraestructures. Clos ha valorat l’experiència que té la ciutat de Barcelona en aquest sentit, i ha posat com a exemple la xarxa de clavegueram i dipòsits pluvials barcelonina i la normativa de construcció per evitar els efectes dels terratrèmols. El responasble actual d’ONU-Habitat ha dit que els principals riscos del segle XXI per a les ciutats estan associats a terratrèmols, tsunamis i inundacions, per la qual cosa és molt important disposar d’un bon sistema de drenatge urbà.

A l’oficina de la City Resilience hi treballaran 10 persones i servirà per intercanviar informació tècnica en àmbit internacional, analitzar i elaborar un model que permeti mesurar la capacitat de recuperació de la normalitat en els sistemes urbans després d’un episodi de crisi.

Xavier Trias ha posat com a exemple les inundacions que el 1962 van devastar el Baix Llobregat, i ha dit que, gràcies a les mesures que es van prendre posteriorment, un fet així seria impensable. L’alcalde de Barcelona ha explicat els termes del conveni, que faran que Barcelona rebi una subvenció de dos milions d’euros en quatre anys, prop del 14% del seu pressupost total d’entitats, empreses i institucions.