El preu ara és econòmic i cal aprofitar-lo. A més, n'hi ha per triar i remenar i, segons la intuïció dels peixaters, sota aquesta closca s'amaga el musclo més gustós de l'any. MANEL PINTANEL, membre de la Junta del Gremi de Peixaters "Quan la temporada de l'aigua s'escalfa, el plàncton flueix. Per això aquests musclos són molt gustosos." La millor època del musclo coincideix amb la festa de Sant Joan. Fa anys els peixaters feien força caixa aquests dies, però darrerament, diuen, la tradició es va perdent. ELISENDA GOÑI, encarregada peixateria Sunta "Perdre's del tot no es perd. Se segueix mantenint, però aquest any és un pont molt llarg. Han acabat les escoles, la majoria de gent no ha de venir a treballar." Alguns opten per comprar altres mariscs com les navalles, les cloïsses i, fins i tot, llamàntols. D'altres, en canvi, varien cada any. "Les coques, aquelles amb anxoves, amb escalivada." "Fem cargols, però aquest any hem dit 'canviem una miqueta' i farem musclos. I ha estat una sorpresa per part meva, que he sentit que per Sant Joan allò típic són els musclos." "Tinc una amiga que és molt bona cuinera i ens farà un pollastre al curri. De peix no menjarem gens." "Nosaltres no tenim tradició, ni de peix ni de carn. Fem el que ens toca. Aquest any serà paella." "Una simple merluza hervida con unas patatitas y cebolla." "Aquest any esporàdicament sí que comprem musclos, per sopar, abans de la coca, també podem menjar peix, però no és tradició. Podríem menjar una altra cosa." Encara hi ha temps per repensar-se el menú de Sant Joan. Aquesta peixateria obrirà dilluns. Mentrestant, els musclos reposaran en aquesta nevera desitjant sortir de revetlla.
Segons un dels membres de la Junta del Gremi de Peixaters, Manel Pintanel, “quan a l’estiu l’aigua s’escalfa, el plàncton, que és l’aliment dels mol·luscs, flueix molt més“. D’aquesta manera, els musclos es nodreixen més, estan més plens i són molt més gustosos que no pas a l’hivern.
Al Mercat de la Concepció, aquest dissabte al matí molt pocs barcelonins compraven musclos per a Sant Joan. La majoria explica que a casa seva no n’hi ha gaire tradició i que, segons el que els ve de gust, mengen peix o carn. L’encarregada de la peixateria Sunta, Elisenda Goñi, ha assegurat que “la tradició no s’està perdent del tot. Al contrari, es va mantenint“. Aquest any, però, el pont de Sant Joan és força llarg i diu que això ha fet que pocs barcelonins s’hagin quedat a la ciutat a celebrar-ho.