El mes d'abril, en Lluís i la seva dona van contractar un viatge a Tailàndia de dues setmanes per a l'estiu. Però van veure una notícia per televisió que els va espantar. LLUÍS SOLER, viatger "Ens vam assabentar que hi havia hagut un cop d'estat. Inicialment ens vam espantar una miqueta perquè sempre fa una mica de respecte anar a un país que està en aquesta situació. Ràpidament ens vam posar amb l'àgencia de viatges en contacte amb ells" JORDI NIN, director de l'agència de viatges Nin2nin "Primer vaig informar-me del que passava, vaig trucar al 'tour' operador que ens gestionava la reseva, que ells tenen corresponsals al país, que m'informés una mica de la situació. Els vam aconsellar una mica de calma fins al juny i llavors prendre una determinació." Finalment la situació a Tailàndia es va estabilitzar i d'aquí a una setmana marxaran de vacances. El cas d'Israel, amb el conflicte a la Franja de Gaza, és ben diferent. Cada any hi viatgen prop de 50.000 espanyols. MARTI SARRATE, president d'ACAV "Jo crec que hi ha hagut uns índexs d'anul·lacions al voltant d'un 40 per cent que això són xifres molt importants i torno a repetir, per molta tranquil·litat que vulguin, que no estan afectats, que això està localitzat a la Franja de Gaza, la gent grava al seu cervell que el conflicte és a tot el país" En alguns casos la por és justificada i, fins i tot, el Ministeri d'Afers Exteriors desaconsella viatjar a les zones afectades. No obstant això, altres turistes s'espanten per falta d'informació davant de les notícies als mitjans de comunicació. JONÁS BAÑOS "Evidentment afecten i afecten molt amb les pors de la gent. El que sí que notem és que davant de qualsevol petit incident, qualsevol cosa, tenim una allau de trucades. Algú ens ha cancel·lat però és molt poc, bé amb el conflicte al nord de Kenya sí que hem tingut alguna cancel·lació, tot i que precisament és una zona que no visitem però ja quan la gent escolta el píis la gent a vegades s'espanta." En vista d'aquests casos, les agències de viatges recomanen informar-se bé i no canviar el viatge si no hi ha un risc real. I de fet, els diferents conflictes oberts no han fet desdir-se els viatgers, que aquest any s'han incrementat prop del 7 per cent.

Els viatgers marxen més dies i més lluny. Aquesta és la tònica de les darreres dècades. Després de cinc anys de recessió econòmica en el sector turístic, enguany les agències han notat un increment de prop del 7% en les reserves de viatges. “A més, ara destinen més pressupost i preparen els viatges abans, les reserves de viatges d’entre un i tres mesos d’antelació han augmentat en un 15 o 20 per cent”, explica Miquel Sarrate, president de l’Associació Catalana d’Agències de Viatges (ACAV).

No obstant això, hi ha algunes destinacions que han desaparegut dels llistats de reserves de les agències de viatges. Els conflictes bèl·lics i les epidèmies mèdiques són alguns dels motius que han fet desdir-se molts viatgers. El cas d’Israel és el més evident, ja que gairebé la meitat dels viatges programats s’han anul·lat. Però hi ha altres zones, com ara Kenya. “Tenim prop de 1.300 viatges reservats i d’aquests, uns vint o trenta s’han cancel·lat pels problemes del nord, tot i que nosaltres no tenim viatges en aquesta zona del país”, diu el cap de departament de l’agència de viatges Kananga.

Aquestes cancel·lacions tenen una explicació, segons els professionals de les agències de viatges. “Quan hi ha un conflicte es queda gravat a la ment de les persones i agafen por per tant, ja no trien aquests llocs o bé anul·len els seus viatges”, afirma Sarrate. Baños afegeix que “moltes vegades hi ha un desconeixement dels països i de les distàncies i s’agafa por de viatjar a un país per un conflicte que passa a 8.000 quilòmetres, només sentir el nom ja es fan enrere”.