Del naixement del garrí... fins que el pernil ja està llest per menjar. Es tracta de la Jamón Experience, una ruta guiada en la qual es poden conèixer tots els secrets d'aquest producte gastronòmic. La meitat dels visitants són turistes, però els barcelonins també s'apropen fins aquest museu situat a la Rambla. XAVI BRU, visitant "La gent d'aquí que considera que sap de pernils ve aquí a descobrir un munt de coses que no sap i a descobrir un munt de coses que sap malament i els turistes vénen a aprendre sobre el producte estrella d'aquí." "Què és el què fa que el porc ibèric sigui tan especial? Doncs una cosa tan simple com que està genèticament dotat com cap altre porc per absorbir els nutrients que ingereix i infiltrar els seu propi greix a la massa muscular." EDUARDO RUZ, visitant "Mucha información y sobretodo hay que dar a conocer un poco la cultura del jamón, sobretodo no a las personas que viven aquí sinó a las personas que vienen de fuera." I per acabar de saber-ho tot sobre el pernil només falta una lliçó: degustar-lo. Un tast de sis pernils amb diferents denominacions d'origen culmina la classe magistral. SERENA BALVO "Es la primera vez y me gusta mucho y el Pedroche es el mejor, por el sabor y todo." PACO CÓRCOLES "Mi favorito ha sido el de Extremadura porque le he encontrado un sabor bastante peculiar, inesperado para mí." EVA BUFARULL "A mi m'agrada molt el de Huelva més per la olor i el gustet que et deixa, però m'ha sorprès el Pedroche." CARLA COLLADO "Mi favorito después de probarlos todos, el de Pedroche, la verdad es que el sabor y como se deshace en la boca es lo que más me ha gustado." Fa tres mesos que la Jamón Experience es va inaugurar i els responsables estan contents amb l'afluència de gent i esperen rebre prop de 150.000 mil visitants a l'any.

Un museu del pernil en plena Rambla. L’objectiu és divulgar el procés de fabricació del pernil. La metodologia és molt clara. En primer lloc els visitants fan una ruta guiada a través de sales amb projeccions i audiovisuals. Allà aprenen tot el què cal saber sobre la criança dels porcs de gla. Posteriorment, s’explica el procés de salaó i curació.

Després de la lliçó teòrica arriba la millor part per als participants: la degustació. Es fa un tast de sis pernils amb diferents denominacions d’origen. Cadascun amb un gust, textura i intensitat pròpies i amb un maridatge a triar: vi, aigua, cervesa o cava.

El 52% dels visitants a la Jamón Experience són turistes. La resta, són curiosos que volen saber més sobre el pernil i tastar-lo de mans d’un expert. I l’afluència de públic satisfà els responsables. Tres mesos després de la seva obertura, l’espai gastronòmic i divulgatiu ha superat les expectatives dels organitzadors.