En el 90% de casos de persones que pateixen alguna malaltia al·lèrgica relacionada amb el pol·len, els afecten diferents tipus de pol·len, per això l’arribada de la primavera els pot desencadenar molts problemes, com l’asma. Les malalties al·lèrgiques s’han duplicat en els últims 15 anys en el països desenvolupats, fins a arribar a afectar el 25% de la població, i es preveu que d’aquí a dues dècades pugui arribar al 50%. Aquest increment és més notable en la població pediàtrica.

Segons l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental, els tipus de pol·len més abundants a l’atmosfera de Catalunya, i que més poden afectar els pacients al·lèrgics, són les cupressàcies (23%), el plàtan d’ombra (10%), la parietària (6%), l’olivera (5%), les gramínies (4%) i les quenopodiàcies (3%). Es preveu que aquesta primavera els més abundants seran els de xiprer i els de gramínies.

Segons la doctora Mercè Corominas, al·lergòloga de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), els pacients al·lèrgics al pol·len també presenten al·lèrgies a alguns aliments. “En molts casos, es diagnostica una malaltia al·lèrgica al pol·len quan la persona ve a l’hospital pensant que té al·lèrgia a un determinat aliment”. Segons Corominas, aliments i pol·lens comparteixen algunes de les proteïnes causants de les malalties al·lèrgiques.

La doctora també apunta que, en aquests casos, es fa necessari un tractament particular com la immunoteràpia al·lèrgena específica. “El tractament consisteix a aplicar vacunes específiques per a cada pacient, per tal d’aconseguir induir tolerància als al·lèrgens i així modificar el curs natural de la malaltia per arribar a una cura definitiva en més del 80% dels casos”. El diagnòstic específic de les malalties al·lèrgiques requereix una història clínica detallada complementada amb proves cutànies i, a vegades, amb anàlisis moleculars personalitzades. Els tractaments immunològics personalitzats, que són els més efectius, poden durar de tres a cinc anys.