Els advocats defensors basaven bona part del recurs en l'informe definitiu de l'autòpsia, que apuntava que la mort es va produir per una suma de factors. La jutgessa, però, insiteix en la seva posició i considera que la intervenció dels Mossos va ser determinant per a la mort de Juan Andrés Benítez. Reconeix, això sí, que l'autòpsia és "ambigua" però es planteja la pregunta següent: [POSTPO] "Estaria avui viu el Sr. Benítez havent consumit la cocaïna que va consumir, havent ingerit el fàrmac amb acció vasodilatadora que va ingerir, i afectant-lo la patologia que l'afectava, en cas que no haguessin intervingut els agents?". La resposta, no la dóna. Diu, literalment, que l'"obviarem". Al text, doncs, la jutgessa desestima la petició d'arxivar la causa contra els policies i també es manté ferma en la decisió de jutjar el cas per un tribunal popular. Considera que, si cal, ja es rectificarà més endavant. Pel que fa a les imputacions, sosté que encara no és moment de concretar els càrrecs que s'imputen a cada agent i que tampoc no convé jutjar de manera separada els policies a qui s'imputen delictes contra la vida i aquells a qui s'acusa d'obstrucció a la justícia i coaccions.

Segons Efe, les defenses dels 10 mossos imputats consideren que no s’ha pogut determinar mitjançant l’autòpsia què va provocar la mort de Juan Andrés Benítez. L’informe, de fet, l’atribuïa a múltiples factors. Aquest és l’argument que esgrimeixen per demanar que el procediment no es cursi per la via del tribunal popular, com es fa sempre quan s’han de jutjar delictes de sang.

Si bé la jutgessa reconeix que les conclusions dels forenses eren ambigües, ja que no aclaria en quin grau va influir cadascuna de les circumstàncies que van desencadenar l’atura cardíaca de Benítez, la titular del Jutjat d’Instrucció número 20 escriu: “Únicament cal plantejar-se la següent pregunta: estaria avui viu el senyor Benítez havent consumit la cocaïna que va consumir, havent ingerit el fàrmac amb acció vasodilatadora utilitzat per al tractament de la disfunció erèctil en homes que va ingerir, i amb l’afectado de la patologia que l’afectava, amb la qual havia conviscut tota la vida, en el cas que no haguessin intervingut sobre el seu cos els agents actuants, avui imputats?Pregunta retòrica, perquè la jutgessa afegeix: “Obviarem la resposta”.

En l’acte s’ha rebutjat també la petició de les defenses de cinc dels mossos, que reclamaven el sobreseïment de la causa per a ells en entendre que van seguir en tot moment els protocols que havien après a l’Escola de Policia.