Per tenir aquests llibres compartits els alumnes paguen una quota anual a l'escola. És una despesa reduïda, però a algunes famílies els resulta complicat fer-hi front. ALÍCIA FERNÁNDEZ, directora de l'Escola Joaquim Ruyra "Quan dos o tres alumnes no poden pagar aquests 40 euros l'escola, amb els diners dels altres, ho pot compensar, però quan els alumnes comencen a ser-ne molts, és impossible. I ens quedaríem amb molts alumnes que no poden estudiar per manca de llibres." Perquè això no passi, l'Ajuntament atorgarà 47.000 euros en subvencions. Es repartiran entre 10 centres educatius de la franja Besòs del districte de Sant Martí, sis de públics i quatre de concertats. Els diners s'hauran de destinar a completar els impagaments en material escolar i també a les sortides i les activitats extraescolars. CARLOS DÍAZ, director de l'Institut Besòs "Yo diría que hay muchos niños que se quedan sin hacer actividades extraescolares, porque, prácticamente, las actividades extraescolares están privatizadas. Y sin hacer salidas también se quedan muchos desgraciadamente. Yo veo que son importantes este tipo de ayudas." A la situació econòmica tan delicada de les famílies, cal afegir-hi la desaparició d'algunes de les subvencions que rebien les escoles i instituts per part del Departament d'Ensenyament. Aquests dos factors deixen els centres educatius en un context complicat. EDUARD MIRÓ, director de l'Escola Miró "La quantitat de desafavorits socialment i culturalment que becaven l'any passat ara ja no els bequen i nosaltres hem d'assumir aquestes beques. I això és difícil de suportar en una escola d'una sola línia." Per tal de fer un seguiment de l'ús que es farà de les subvencions, es crearà una comissió de seguiment. Estarà formada per un representat del centre educatiu i un del districte de Sant Martí.

La crisi econòmica es fa notar també a les escoles, especialment als barris més vulnerables de la ciutat. Per això el districte de Sant Martí ha signat aquest dijous un conveni amb diversos centres escolars del Besòs i el Maresme, tant públics com concertats. En total, s’hi invertiran 47.000 euros que busquen evitar situacions discriminatòries, com per exemple que uns alumnes hagin de treballar amb fotocòpies mentre que la resta ho fa amb llibres de text.

Pels responsables del districte de Sant Martí, l’educació és vital per a la integració social i econòmica de les persones i, per això, l’escola ha de ser un espai d’igualtat d’oportunitats. Els centres als quals, segons el conveni signat, es destinarà la subvenció són: l’Escola Concepció Arenal, l’Escola Eduard Marquina, l’Escola General Prim, l’Escola Joaquim Ruyra, el Col·legi Miró, el Col·legi Sagrat Cor, el Col·legi Sant Grabriel, el Col·legi Santa Maria dels Apòstols, l’Institut Barri Besòs i l’Institut Rambla Prim. Concretament, són quatre escoles públiques de primària i dos instituts, que sumen 2.217 alumnes; i la resta, centres concertats, amb 2.315 estudiants més.

Els centres educatius amb una sola línia educativa rebran un total de 4.000 € i els que, en canvi, en tinguin dues disposaran de 5.000 €. Segons els requisits establers pel districte, el 40% d’aquestes ajudes seran per completar els impagaments en material escolar i el 60% restant estarà destinat al pagament de sortides pedagògiques o d’ofertes de lleure educatiu dels centres. Els instituts amb jornada compactada podran destinar fins al 70% dels diners a activitats extraescolars de tarda dins el mateix centre.