Cada cop és més habitual sentir parlar rus pel carrer. Un tipus de turista amb un fort poder adquisitiu i que no només atreu el sector del luxe. Pablo Ruiz "Els russos s'han convertit en els últims anys en una de les víctimes preferides pels carteristes. Sobretot, perquè porten grans quantitats de diners en efectiu a sobre." I la raó és aquesta: "Els russos porten molts diners a sobre perquè no estan acostumats a utilitzar la targeta de crèdit, com passa aquí." Qui ho explica és la professora d'aquest curs exprés de cultura rusa. Davant seu, mossos i guàrdies urbans que treballen a les comissaries més turístiques. Rosa Bosch, cap de l'àrea internacional dels Mossos "És un curs en que aprenen nocions bàsiques per comiicar-se..." Són poc més de dues hores en què aprenen nocions bàsiques de l'idioma .... i també costums adquirits durant els anys del comunisme. "No és estrany que si demaneu la documentació a un ciutadà rus, us posi un billet de 50 o de 100 euros a dins..." De moment, aquests cursets només es fan de cara als turistes russos. Una prova pilot que ha arrencat aquest any i que, si funciona, es podria estendre a altres llengües.

Aquest any està previst que vinguin a Catalunya un milió de turistes russos. Això suposa un 25% més que l’estiu passat. I la  majoria passarà per Barcelona. Un tipus de visitant amb un fort poder adquisitiu i que no només atreu el sector del luxe. També els carteristes. De fet, en els últims anys s’han convertit en unes de les víctimes preferides pels lladres. Segons els operadors turístics, els russos no estan acostumats a fer servir les targetes de crèdit i per això, solen sortir al carrer amb molts diners en efectiu.

Per ajudar-los en cas de patir un robatori, uns 150 mossos i guàrdies urbans han participat aquests dies en uns cursets exprés de dues hores. Se’ls ensenya, entre d’altres, expressions bàsiques de l’idioma i també qüestions culturals perquè els policies sàpiguen com tractar-los. Els cursos anaven destinats als agents que treballen a les comissaries més turístiques, com les de Ciutat Vella i l’Eixample. També se n’han fet d’altres a la Costa Durada i a la Costa Brava, on se n’allotgen molts.

De moment, aquests cursos només s’han fet en rus, ja que és un tipus de turista que sovint no parla anglès. Si funciona, s’estendrà a altres idiomes. Paral·lelament s’han repartit als hotels uns tríptics amb consells per evitar robatoris. Tot plegat és una iniciativa de Turisme de Barcelona i el Departament d’Interior.