En el context actual, la Creu Roja insisteix en la importància de promoure la cultura de la pau i el diàleg intercultural per facilitar la integració de la població. Precisament, aquest és l’objectiu del seminari internacional que té lloc fins a aquest dimecres al Centre Cívic Pati Llimona. Un dels punts principals del seminari és parlar de tècniques per promoure la pau.

Segons la representant de la Mitja Lluna Roja de Palestina, Dima Meshal, la millor manera de transmetre aquests valors és a través de programes focalitzats en els joves, educant-los amb accions de no-violència. Un altre dels objectius del seminari és desvincular les religions de la violència. En aquest sentit, el secretari general de la societat de la Creu Roja a Bòsnia Hercegovina, Branko Leko, assegura que, per treure aquests pensaments de la societat, és important tractar-los de manera local, començant pel nostre entorn i aprenent-ho a casa, a l’escola i fins i tot amb els amics.

La crisi dels refugiats sirians també és un dels temes principals del programa, que treballa per la integració de les comunitats refugiades. Així ho destaca Meshal, que assegura que els palestins són els que més saben sobre aquesta qüestió, després de l’experiència que va viure Palestina el 1948. Les 12 societats que formen part de la trobada asseguren que la problemàtica dels refugiats va més enllà d’acollir-los. Cal, doncs, retornar-los una vida normal perquè “tinguin l’opció de passar-s’ho bé com qualsevol altra persona”, més enllà de garantir les necessitats bàsiques de qualsevol persona com menjar, roba i un lloc on dormir.

El seminari internacional per promoure la pau no s’ha fet a Barcelona per casualitat: les entitats socials que l’han organitzat coincideixen que el mar Mediterrani i el seu entorn és una zona privilegiada per treballar per la pau, ja que “inclou territoris molt diferents però amb comportaments i formes de vida molt semblants”.