La Sagrada Família, el Palau Robert, l’estadi del RCD Espanyol, La Pedrera, la Torre Agbar. Són només alguns dels 14 edificis emblemàtics de la ciutat que s’han il·luminat de rosa aquest dijous per commemorar el Dia Internacional contra el Càncer de Mama, que se celebra aquest divendres. Els actes han començat a les 20 h a la plaça de Sant Jaume, on les dones de les colles dels Castellers del Poble Sec i de la Colla Castellera Jove de Barcelona han aixecat dos castells en un gest d’homenatge a totes les dones que lluiten contra aquesta malaltia.

També s’hi ha instal·lat una carpa informativa de l’Associació Espanyola contra el Càncer. Tots aquests actes formen part de la campanya “Suma’t a l’AECC, suma’t al rosa”, amb la qual es pretén fomentar el diagnòstic precoç.

El càncer més freqüent

El càncer de mama és el tumor més freqüent entre les dones. Segons dades del Departament de Salut, el 29% del total de tumors diagnosticats en dones són de mama. Només el 2011 es van diagnosticar 4.229 nous casos. De fet, es calcula que una de cada nou dones desenvoluparà aquest tipus de càncer al llarg de la seva vida.

El diagnòstic precoç és vital

Una mamografia periòdica i els avenços en els tractaments permeten taxes de supervivència del 80%. Fer un diagnòstic precoç és, per tant, fonamental per a la curació d’aquesta malaltia, ja que permet detectar-la en les fases inicials. Aquest és, precisament, l’objectiu del Pla director d’oncologia. Per això el pla desenvolupa accions com el programa de cribratge, el diagnòstic ràpid i l’atenció a persones amb alt risc de desenvolupar càncer.

A través del programa de cribratge, es fan mamografies a totes les dones d’entre 50 i 69 anys, considerada l’etapa de risc. Gràcies a aquestes proves, l’any passat es van atendre 386.514 dones i es van diagnosticar 980 casos de càncer. Pel que fa a les dones que ja tenen algun símptoma, el pla els garanteix un diagnòstic ràpid. El 2011 es van atendre 6.115 dones i, d’aquestes, al 43,3% se’ls va diagnosticar càncer de mama. Les dones que tenen antecedents familiars de casos de càncer també reben una atenció especial dins del pla. Tot i això, només entre un 5 i un 10% dels càncers són hereditaris.