10 dies comptats. És el que ha durat el mural que el dia 7 d’octubre va realitzar, amb la col·laboració dels veïns, l’entitat Recreant Cruïlles. La intervenció artística, a la qual havien anomenat InsideOut, estava formada per prop d’un centenar de fotografies de grans dimensions de veïns del barri que mostren un rètol expressant què volen al solar on abans hi havia el convent de les Germanetes dels Pobres que ara està en desús: des d’un hort urbà o un espai on practicar esport fins a la construcció d’un institut públic o una escola. El consistori, que argumenta que els veïns no van sol·licitar els permisos pertinents per realitzar aquesta acció, ha decidit netejar la paret aquest dimecres.

Fotografies del solar de les Germanetes fa una setmana. Imatge facilitada per Portal Sant Antoni

Un grup d’operaris de BCNeta han eliminat amb aigua a pressió els cartells en què constaven les propostes dels veïns del barri. Fonts de la plataforma Recreant Cruïlles, afirmen que abans de portar a terme l’enganxada de cartells van demanar permís per fer-ho a l’Ajuntament, que els en va donar el consentiment verbal. És per això que la retirada de les imatges ha sorprès els membres de la plataforma, que consideren que el mural no és ofensiu ni perjudicial, sinó un acte reivindicatiu que dóna veu al veïnat del barri.

Fonts del consistori, en canvi, afirmen que no van rebre cap sol·licitud d’autorització per portar a terme aquesta activitat i que en casos com aquest el que té validesa és el document que acredita el permís, no pas un acord verbal. De fet, des del districte de l’Eixample diuen que en cap moment no es va autoritzar aquesta acció i afegeixen que, abans de portar a terme la retirada dels cartells, van avisar els veïns amb els quals tenen contacte per si volien treure o conservar algun material abans de l’actuació dels operaris. En no rebre resposta, l’Ajuntament va optar per fer complir l’ordenança del paisatge urbà (que prohibeix enganxar cartells) i netejar la paret. Però els veïns de la zona no estan d’acord amb la decisió del consistori i aquest dijous a la tarda, a les 19 hores, la plataforma Recreant Cruïlles i l’Assemblea de l’Esquerra de l’Eixample han convocat una acció de protesta per la retirada de cartells.

El solar de les Germanetes, situat a la Nova Esquerra de l’Eixample, de més de 5.000 metres quadrats i propietat de l’Ajuntament des de l’any 2006, està en desús. L’abandonament d’aquest gran espai que podria dotar d’equipaments aquesta zona de l’Eixample (a la confluència dels carrers del Comte Borrell i Consell de Cent) sovint ha estat motiu de protesta entre els veïns. És per això que van unir-se en la plataforma veïnal Recreant Cruïlles, que, mitjançant diversos actes festius i reivindicatius, ha denunciat la situació i ha fet propostes per canviar-la.

La reivindicació ve de lluny: fa més de 10 anys que el teixit associatiu del barri reclama que el solar es destini a serveis que, afirmen, són necessaris per al barri, com ara un centre de dia, pisos tutelats per a la gent gran o espais verds. Però l’Ajuntament, de moment, només té previst aprovar la inversió d’un milió d’euros per a la construcció d’un casal d’avis i una escola bressol.

Mural reivindicatiu de l'Escola Univers, al carrer de Bailèn, fotografia de maig de 2012

El grup Recreant Cruïlles va convocar l’enganxada de cartells inspirant-se en l’acció que, el mes de maig, van portar a terme les famílies de l’Escola l’Univers, de Gràcia, al carrer de Bailèn. En aquest cas es demanava que s’accelerés la construcció d’un centre definitiu perquè els infants deixessin d’estudiar en barracons. Els pares i mares dels alumnes van empaperar el mur del solar on està previst edificar l’escola amb fotografies de nens i nenes del centre. El mural ha anat desapareixent a poc a poc pel fet d’estar exposat i a l’exterior i també per la construcció d’un pipican. En aquest cas, però, els cartells no han estat eliminats per l’Ajuntament perquè l’Associació de Familiars dels Alumnes de l’escola van demanar permís formalment al consistori per fer-ho.