Fins d'aquí a tres mesos no podran tornar-hi a entrar: ni els treballadors, ni els usuaris. Aquest dilluns està previst que comencin les intervencions per millorar els dèficits estructurals de l'edifici que provoca lipoatròfia semicircular. Dels 15 treballadors de la biblioteca Agustí Centelles, a l'Eixample Esquerra, 12 tenen diagnosticada la malaltia. Aquest matí, els veïns s'han mostrat sorpresos. JOSEP ROMANS, estudiant de disseny "Em sembla molt fort que tornin a gastar diners públics en alguna cosa... i no haver-ho fet bé des del principi." Aquesta tarda, s'hi han apropat molts usuaris que desconeixien el tancament. Alguns, preocupats per si la lipoatrofia semicircular podria afectar altres espais de l'edifici, com l'escola bressol. De fet, han tancat cinc plantes del centre cultural Teresa Pàmies, les que corresponen a la Biblioteca. La resta, que inclouen el centre cívic, romanen obertes. Els usuaris, criticaven la manca d'informació. El consistori encara ha d'acabar de fixar el pressupost de la reforma i quina empresa farà les millores. Entre d'altres, es vol modificar el sistema de climatització i substituir el paviment.

El centre tancarà tres mesos per realitzar les obres necessàries. Durant aquest temps els usuaris podran utlitzar i retornar els documents que tinguin en préstec a qualsevol de les 37 biblioteques de la ciutat. Els treballadors de l’Agustí Centelles se’ls reubicarà de forma temporal a altres biblioteques.

S’anul·len les activitats nadalenques

El tancament imminent del centre obliga la direcció a anul·lar les activitats infantils de Nadal i també tot el que s’havia programat per al primer trimestre de 2013.

Intervenció a l’edifici

S’hi faran obres en el sistema de climatització i se substituirà el paviment de totes les zones en què no havia estat canviat prèviament. Una obra que pretén garantir que el nou paviment sigui dissipatiu de les càrregues electrostàtiques. S’hi obriran dues finestres que permetin la ventilació natural.

Casos de lipoatròfia

Entre els mesos d’octubre i desembre de 2012 s’han diagnosticat quatre casos més de lipoatròfia semicircular en treballadors del centre. Una lesió que apareix a les cuixes i a l’avantbraç. Abans, ja s’havien dut a terme altres intervencions en les instal·lacions de la biblioteca per posar fi a aquesta problemàtica que havia afectat alguns treballadors fa un temps. Arran d’aquests fets, s’han fet revisions mèdiques i exploracions a la plantilla de la biblioteca.

 

La lipoatròfia semicircular. Factors de Risc

Els metges asseguren que la lipoatròfia semicircular, tot i les marques que provoca a la pell, no és perjudicial per a la salut. Els casos que la fan aparèixer tenen a veure amb l’electricitat estàtica per això tots els elements que la potencien són factors de risc. La quantitat de material electrònic, una mala ventilació i sobretot la falta d’humitat són els principals elements que poden provocar la lipoatròfia semicircular.